Vestibüler nörit rahatsızlığından muzdarip olan bir kadın.

Vestibüler Nörit ya da denge siniri iltihabı, iç kulaktaki vestibüler organın hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Vestibüler sistem, denge algısını kontrol eden ve beynin istemli hareketleri koordine etmesini sağlayan bir sistemdir. Vestibüler Nörit, bu sistemin çalışmasında aksaklıklar meydana getirir ve bu da, denge bozuklukları, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu hastalık, viral enfeksiyonlar, tümörler veya kulak içinde doku hasarının oluşması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Genellikle 40 yaş üstü insanlarda daha sık görülen Vestibüler Nörit, kadınlarda, erkeklere oranla daha yaygın olarak görülür. Vestibüler Nörit belirtileri, hastalığın seyrine göre değişiklik gösterebilir. Vestibüler Nörit hastalığına sahip olan bazı hastalar, sadece geçici baş dönmesi ve denge bozuklukları şikâyeti ile hastanelere başvurabilirken, diğer hastalar ağır ve uzun süreli belirtilerle mücadele edebilirler. Dolayısıyla Vestibüler Nörit, beslenme gibi birçok gündelik fonksiyonu olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple, hastalığın belirtilerini gösteren kişilerin uzman doktorlar tarafından muayene edilmeleri gerekir. Vestibüler Nörit nedir sorusunun cevabının verilmesinin ardından hastalığın belirtileri, şu şekilde sıralanır:

  • Baş dönmesi
  • Denge bozuklukları
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Görme bozuklukları
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Uyku bozuklukları

Vestibüler Nörit Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Vestibüler Nörit tanısı; hastalığın belirtileri, fizik muayene, iç kulak fonksiyon testleri ve MR gibi görüntüleme yöntemleri aracılığıyla konulabilir. Tanı konulduktan sonra tedavinin hedefi, hastanın belirtilerini azaltmak ve vücuttaki denge mekanizmasını iyileştirmektir. Hastalığın tedavi yöntemleri arasında fizik tedavi, vestibüler rehabilitasyon, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale gibi yöntemler bulunur. Vestibüler Nörit, bitkisel tedavi gibi yöntemlere başvurulmadan direkt olarak uzman doktorlar tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Vestibüler Nörit tedavisi, hastanın denge ve pozisyon algısını iyileştirmek amacıyla yapılır ve bu tedaviler, hastaların günlük aktivitelerini yapmasına yardımcı olur. Hastalık, vücudun denge mekanizmasını direkt olarak etkilediğinden, Vestibüler Nörit hasta yorumları büyük ölçüde olumsuzdur.

Vestibüler Nörit Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Vestibüler Nörit, iç kulaktaki denge mekanizmasının hasar görmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Vestibüler nörit olan kişilerin dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • İyileşmeyi beklemeyin: Vestibüler Nörit zamanla iyileşebilir, fakat iyileşmeyi beklemeden uzmanlara başvurmak, hastalığın erken teşhis ve tedavi edilebilmesi açısından oldukça önemlidir.
  • Egzersiz yapın: Vestibüler Nörit olan kişiler için denge egzersizleri faydalı olabilir. Fakat bu egzersizleri yapmadan önce bir doktorla konuşmanız gerektiğini unutmayın. 
  • Ağır eşyalar kaldırmayın: Ağır eşyalar kaldırmak ya da taşımak, denge bozukluğu sorunlarının artmasına neden olabilir.
  • Alkol kullanımından kaçının: Alkol, vücuttaki denge mekanizmasını etkileyebilen bir madde olduğundan, Vestibüler Nörit hastalığından muzdaripseniz alkol kullanmaktan kaçının.
  • Doktor kontrollerinizi aksatmayın: Vestibüler Nörit olan kişilerin sık sık uzman doktorlara görünmeleri ve tedavi olmaları son derece önemlidir. 

Bu öneriler, Vestibüler Nörit olan kişilerin daha iyi bir iyileşme süreci geçirmesine yardımcı olacaktır.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP