ÇOCUKLARDA İŞİTME KAYBI VE İŞİTME CİHAZI
Çocuklarda görülen işitme kaybı birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Bu sebeplerin arasında doğum esnasında gerçekleşen komplikasyonlar, çocukluk çağı hastalıkları, kronik kulak enfeksiyonları, kafa travmaları, annenin gebelik sırasında geçirdiği ateşli hastalıklar gösterilebilir. Belirtileri arasında ise öğrenme bozukluğu, konuşma ve dil gelişiminde gecikme, kelimeleri söylerken duraksama, söylenenlere tepkisiz kalma gibi durumlar yer alır.
Çocukluk çağı işitme kaybının en belirgin etkisi konuşma ve dil gelişimde gerilik, öğrenme bozukluğu, akademik başarının düşmesi, duygusal ve sosyal açıdan sorunların yaşanması, soyut düşünebilme yeteneklerinin azalması gösterilebilir. Bu gibi sorunları en aza indirmek için erken tanı ve müdahale oldukça önemlidir.
Çocuklarda odyolojik değerlendirme yapılırken ayrıntılı anamnez alınması, otoskopik inceleme yapılması, davranışsal ve fizyolojik testlerin göz önünde bulundurulması önem taşımaktadır. Daha sonra bu değerlendirmeler üzerine bir işitme uzmanı tarafından işitme kaybına göre bir işitme cihazı uygulaması gerçekleştirilmelidir. Tercih edilen işitme cihazının çocuklar için uygun bir işitme cihazı olması oldukça önemlidir. Bu işitme cihazlarının bazı önemli özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Çocukların kulak kanalının gelişiminin devam etmesi nedeniyle kulak/kanal içi cihazlar yerine kulak arkası işitme cihazları tercih edilmelidir.
Çocukların işitme cihazını ağızlarına götürmesi ve ağız suyuyla temas edilmesine karşın bu cihazların suya ve neme karşı dayanıklı olması gerekmektedir.
İşitme cihazlarının çocuğun kulağında rahat bir şekilde oturması için uygun boyutta olması gerekmektedir.
Çocuklar işitme cihazlarına müdahale edemedikleri ve şikayetleri dile getiremedikleri için bu cihazların gürültü azaltma, frekans sıkıştırma, feedback yönetimi gibi özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Doğrulanmış, pediatrik odaklı kazanç formüllerini (DSL v5, NAL NL 2 Pediatrik gibi) içerisinde barındırmalıdır.
TV Streamer 2, Uzaktan Kumanda, Telefon Klipsi+, Multi Mikrofon gibi aksesuarlarla tam uyumlu olması gerekmektedir.
Çocuklar için uygun işitme cihazı seçildikten sonra bir diğer aşama ise işitme uzmanları tarafından bu cihazın çocuklara doğru bir şekilde uygulanması ve düzenli olarak kontrollerinin sağlanmasıdır. Bununla birlikte ailelerin çocuklarını, cihazı düzenli olarak kullanmaları için teşvik etmeleri önemlidir. Ayrıca işitme kayıplı çocukların işitsel rehabilitasyon programlarıyla da desteklenmesi de dil ve konuşma gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır.