Kulak İçi/Kanal İçi İşitme Cihazları:
Kulak arkasındaki işitme cihazlarında bulunan tüm parçalar kulaktaki işitme cihazlarında da mevcuttur. Söz konusu parçalar aynı zamanda kalıp görevi gören dış yüzeyde yer almaktadır. Kulağa yerleşim açısından üç farklı tipi vardır. Tüm türbini dolduran kulak, kanala yerleştirilen iç kanal ve tamamen kanala yerleştirilen tam kanaldır.
Kozmetik işitme kaybı olan hastaların en çok tercih edilen tipleridir. En büyük dezavantajı ise cihazın fiziksel yapısının küçük olması, kullanılan hoparlörün küçük bir yapıya sahip olması ve dolayısıyla kazancının düşük olmasıdır. Bunlara ek olarak kulaktan akıntı ve doğrudan kulak içinde olmanın neden olduğu nem gibi durumlardan daha fazla etkilenir. Ayrıca pilin küçük boyutu nedeniyle pil ömrü azalır Çok hafif dereceden ileri dereceye kadar işitme kayıpları için uygundur. Kısmen ya da neredeyse görünmez olan bu cihazlar genellikle alınan kulak izine göre kişiye özel olarak yapılmaktadır.
Kulak İçi İşitme Cihazlarının Faydaları:
*Kozmetik kaygısı olan hastaların kullanımı için uygundur
*Çok hafif dereceli işitme kaybından ileri dereceli işitme kaybına kadar kazanç sağlar.
* Kanaldaki cihazlarda kulak arkasında herhangi bir cihaz bulunmadığından kulağın rezonansı daha az etkilenir ve daha iyi frekans amplifikasyonu sağlamaktadır.
*Oklüzyonun etkisi daha az görülmektedir.
Kulak İçi İşitme Cihazları Çeşitleri:
Kulak İçi (ITE): Konkaya yerleştirilen işitme cihazıdır. Pil boyutunun büyük olması nedeni ile el becerisi zayıf olan hastalarda tercih edilebilinir. Kulak içi işitme cihazlarının dış kabininin geniş olması; kulak arkası işitme cihazında yer alan bazı kompanetlerin (Bluetooth, otomatik telefon geçişi vb.) yerleştirilmesine olanak sağlamaktadır.
Kanal İçi (ITC): Dış kulak yoluna yerleştİrilen işitme cihazıdır. Genellikle hafif, orta ve orta-ileri derecede işitme kayıplarına uygulanır. Yönlü mikrofon teknolojileri ve otomatik telefon geçişini sağlayan parçaların yerleştirilebilmesi nedeniyle önemli bir tercih sebebidir.
Komple Kanal İçi (CIC): Kulak kanalının içine yerleştirilir. Konkayı kapatmadığı için kulak kepçesinin kulak rezonanısını bozmayarak yüksek frekans kazancını korur. Kozmetik açıdan avantajlı olan kulak içi işitme cihazı serümen akıntısı fazla olan bireylerde filtrelerin sürekli tıkanması nedeniyle uygun değildir. Pil ve kabin boyutu küçük olduğu için el becerisi zayıf olan kişiler için paratik olmamaktadır
Görünmez Kanal İçi (IIC): Tamamen kulak kanalını yerleştirilir ve oklüzyon etkisi azdır. Kozmetik kaygısı olan bireylerin tercih sebebidir. Kozmetik açıdan avantajlı olsa da serümen (kulak kiri) akıntısı fazla olan bireylerde filtrelerin sürekli tıkanması nedeniyle uygun değildir. Pil ve kabin boyutu küçük olduğu için el becerisi zayıf olan kişiler için paratik olmamaktadır Hafif derecedeki işitme kayıplarına hitap etmektedir. Kulakta neredeyse görünmezdir.