İşitme cihazları; hayat kalitesini artıran ve yaşam ile olan bağı bütünleştiren teknolojik aletlerdir. İhtiyaçların belirlendiği ve işitme cihazının doğru seçildiği takdirde, kişinin yaşamına büyük artı katmaktadır.
İlk Adım Olarak İşitme Cihazı Raporu Almak
İşitme cihazı raporu almak için ilk önce Devlet Hastanelerine, Tıp Fakültelerine veya Vakıf Üniversiteleri Hastanelerine başvurmanız gerekir. Daha sonra bir Kulak Burun Boğaz hekimine muayene olmalısınız, yapılan değerlendirmeler sonucunda hekiminiz uygun gördüğü takdirde gerekli prosedürler tamamladıktan sonra rapor çıkartılabilmektedir. Bünyesinde KBB hekimi bulundurmayan hastaneler işitme cihazı raporu düzenleyemezler. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da 18 yaşından küçük bireylerin rapor alması için 3.Basamak hastaneler olarak adlandırılan Eğitim ve Araştırma Hastanelerine veya Tıp Fakültelerine başvurması gerekir aksi durumda SGK, raporu kabul etmemektedir.
İşitme Cihazından Önce İşitme Merkezi Seçimi
Tercih ettiğiniz işitme cihazı merkezinde mutlaka işinde uzman olan Odyolog/Odyometrist olmasına önem veriniz. İşitme Merkezlerindeki Odyologlar/Odyometristler sizin işitme kaybınıza, kulak yapınıza, motor becerilerinize göre size en uygun işitme cihazını tavsiye edeceklerdir.
Doğru Marka, Doğru Servis Hizmeti
İşitme cihazı kullanacak olan sizlerin farklı markaları deneyerek en iyi duyum sağladığınız, rahat ettiğiniz markayı ve modeli tercih etmesi gerekmektedir. İşitme cihazınızın marka ve modelini seçtikten sonra aldığınız ürünün garanti süresi, firmanın teknik servisi olup olmaması, bakım ve kontrol aralıkları sizler için oldukça önemlidir.
Onlarca Marka Arasından Doğru İşitme Cihazını Seçmek
İşitme cihazı modelleri temelde kulak içi ve kulak arkası olmak üzere iki grupta incelenir. Kulak arkası modeller hafif dereceden ileri dereceye kadar uygulanabilir. Temizliği ve bakımı kolaydır, daha uzun ömürlüdür. Pediatrik hasta grubunda (bebek ve çocuklarda) mutlaka kulak arkası işitme cihazları kullanılmalıdır. Kulak içi cihazlar ise hafif dereceden orta dereceye kadar olan işitme kayıplarına önerilir. Kozmetik açıdan oldukça avantajlıdır. Bu yüzden işitme cihazı modelinin seçimi yapılırken işitme testinizle birlikte kulağınızın yapısı, cihazın kozmetik yönü ve motor becerileriniz oldukça önemlidir. İşitme kaybınıza uygun olan model seçildikten sonra farklı markaları deneyerek en iyi duyum sağladığınız, rahat ettiğiniz markayı ve modeli tercih etmelisiniz.
İşitme Cihazı Tek Taraflı Mı, Çift Taraflı Mı Olmalı?
Yapılan işitme testinin sonuçlarına göre bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Eğer her iki kulağınızda da bir işitme kaybı mevcutsa mutlaka çift cihaz kullanmanız gerekir. Çünkü çift taraflı cihaz kullanmak daha dengeli bir şekilde işitmenize yardımcı olur bununla birlikte ortamdaki seslerin yönünü daha iyi tayin edebilirsiniz. Ayrıca çift cihaz kullanmak gürültülü ortamlarda konuşmaları daha net almanızı ve ayırt etmenizi sağlar. Böylelikle her iki kulağınızda aktif kalır.
Duymer İşitme Merkezi STARKEY, INTERTON, AUDIFON ve DANAVOX İşitme Cihazlarının Türkiye tek Yetkili Distribütörüdür.
İşitme Cihazının Kulak ile Uyumu
Kulak içi işitme cihazları kişiye özel olarak üretilmektedir. Bunun için ilk başta kulak iziniz alınır ve daha sonra atölyelerde teknik servis tarafından kulağınızın yapısına göre montajlanır. Kulak arkası işitme cihazları ise kulak kepçesinin üzerine yerleşir ve kulak kalıbı aracılığyla kulağınıza tam olarak oturur. Kulak kalıpları da kişiye özel bir şekilde kulak izi alınarak üretilir. Bu yüzden tercih ettiğiniz işitme cihazınızın kulağınıza tam oturması ve düşmemesi için hem kulak izinizin iyi bir şekilde alınması hem de kulak yapınıza uygun bir işitme cihazı tercih etmeniz gerekir.
İşitme Cihazına Alışmak
İşitme cihazına alışma süreniz işitme cihazını düzenli kullanıp kullanmadığınıza göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakat ortalama olarak 1-2 ay arasında değişiklik gösterir. Sağlıklı bir adaptasyon süreci geçirmek için sesli kitap okuyabilirsiniz, TV ve radyo dinleyebilirsiniz.
İşitme Cihazı Pilleri
İşitme cihazı pilleri; işitme cihazı uygulaması yapılan merkezlerden, medikallerden ve çeşitli internet sitelerinden alınabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta aldığınız pilin son kullanma tarihinin geçmemiş olması ve işitme cihazınıza uygun olmasıdır.
İşitme Cihazlarında Garanti
İşitme cihazlarının garantisi süresi firmalara ve markalara göre değişiklik gösterebilmektedir. Duymer İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi olarak tüm işitme cihazlarımızın garanti süresi 3 ila 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
İşitme Cihazlarının Ömrü Ne Kadar?
İşitme cihazlarının ömrü her bireyin kullanımına göre değişiklik göstermektedir. SGK işitme cihazları için beş yılda bir devlet desteğinde bulunmaktadır. Bu nedenle işitme cihazı beş yılda bir değiştirilebilir. Fakat bireylerin işitme cihazını bakım ve kontrole getirme sıklığı, dikkatli kullanması bu süreyi uzatabilir ya da kısaltabilir.