Yapılan araştırmalara göre yeni doğan 1000 bebekten 2 si işitme kayıplı olarak doğmaktadır. Doğduğu andan itibaren takip edilerek işitme ile ilgili bir problemi var ise erken teşhis için , bebek doğduktan 6 saat sonrasında hastaneden çıkmadan önce tarama emisyon yapılmaktadır.
Tarama Oto Akustik Emisyon Nasıl yapılır?
Yeni doğan bebeklerin kulaklarına küçük bir prob yerleştirilir. Sonrasında tOAEcihazı ile belirli şiddette ve tonlarda sesler kulağa verilir. Bu uyaranlar sayesinde kulağımızda bulunan dış saçlı hücrelerin durumu değerlendirilerek bebeğinizin işitmesi hakkında bilgi edinilir. Test sırasında bebeğin sakin olması testin yapıldığı ortamında sessiz olması gerekmektedir. Kulağa yerleştirilen prob ve test sırasında bebeğinizin canını yakacak herhangi bir durum söz konusu değildir. Bebeğinizin işitme kaybı olup olmadığını objektif olarak test edilerek anlaşılır. Bu işlem bebeğinizin durumuna ( uyur pozisyonda, sakin bir şekilde) göre en fazla 5 dk sürmektedir. Aksi bir durumda (Ortam gürültüsü, Bebeğinizin ağlıyor olması, Kulak akıntısı, kulak yolunun çok dar olması, işitme kaybı varlığı vb. ) test süresi uzayabilmektedir.
Tarama emisyondan kaldı ne demektir ?
-Yeni doğan taraması sonrasında bebeklerin %40 ı ilk aşamada kalır. Eğer bebeğiniz prematüre doğmuş ise ve testten kaldı ise düzeltilmiş 9 ay sonrasında yeniden tekrarlanmalıdır.
-Kulak yolu çok dar olduğu için testten kalabilir.
-Doğumun hemen arkasından yapılmış ise anne karnındaki sıvı kulağında kalmış olabilir ve bir engel teşkil ettiği için testi geçemeyebilir,
– Kulağında akıntı var ise testten yine kalabilir,
– Kulaklarında İşitme kaybı olduğu için testten kalabilir. Lakin ilk aşama toae için bunu söylemek henüz erkendir..
Tarama emisyon kaç kez tekrarlanır
İlk aşamada testten kalmış ise, 1 hafta sonrasında test yeniden tekrarlanır. 2.aşamada Yeniden kalmış ise 10- 15 gün sonrasına yeniden tekrarlanması gerekmektedir. Eğerki 3. Tekrarda da kalır ise Tarama ABR yapılmalıdır.