ABR (Auditory Brainstem Response- İşitsel Beyinsapı Cevabı) olarak adlandırılan test ile işitme sisteminin işitsel uyarana karşı cevabı ölçülür.
Abr testi öncesi bebeğimi nasıl hazırlamalıyım?
Bebeğiniz test sırasında uyur pozisyonda sakin bir şekilde kalması gerekmektedir. Testin tamamlanabilmesi için 1 saate yakın bir süre gerekmektedir. Bu nedenden ötürü teste gelmeden önce bebeğinizi uzunca bir süre uyumaması için elinizden geleni yapmalısınız. Test öncesinde karnının tok, rahatının yerinde olması ve derin bir uykuya geçebilecek seviyeye gelmiş olması gerekmektedir. Test boyunca hareket etmeden sakin bir şekilde kalamayacağından dolayı uyuması gerekir. ABR testi ölçümleri çok hassastır ve küçük bir göz hareketinde bile ölçüm sonuçları etkilenmektedir.
Abr TESTİ nasıl yapılır?
Odyoloğunuz tarafından Bebeğinizin başının belirli bölgelerine elektrotlar yerleştirilmektedir. (Sağ ve sol kulak arkası, alın, yanak/ kulak memesi/ iki kaş ortası) Kulağına bir prop takılarak sesi bebeğinizin kulağına iletmemizi sağlar. Elektrotlar sayesinde uyaran sonucu işitme sinirinden oluşan cevaplar kaydedilir. Hastanın tepkisine bağlı olmayan, uyurken yapılan bu test ile hastanın işitme düzeyi ve beyin sapı düzeyinde işitme yolları ile ilgili önemli bilgiler edinilmektedir. Bebeğinizin kulağına yüksek şiddetten başlayarak (90/100DB) uyaran gönderilir. İşitme Sinirinden alınan cevaba göre bu şiddet azaltılarak en düşük işitme eşiği bulunur. Test sonucu Odyolog tarafından detaylı bir şekilde anlatılacaktır.
Abr TESTİ sonrasında ne yapmalıyım?
Bebeğiniz Abr testi sonucunda , işitme sinirinden alınan cevaplar doğrultusunda işitmesi ile ilgili herhangi bir problemi olmadığı tespit edilebilir.
Eğer uzmanınız tarafından işitme kaybı varlığı tespit edilmiş ise Abr testi sonrası yapılması gereken Serbest alan odyometrisi/ davranışsal gözlem odyometrisi yaptırmanız gerekmektedir. Abr testi Objektif bir test yöntemi olmakla beraber testin yorumlanması subjektiftir.Tek başına yeterli değildir. Bu nedenden ötürü odyoloğunuz tarafından Serbest alan odyometrisi yapılması gerekmektedir.
Abr testi birdaha yapılırsa sonuç değişir mi
Eğer ki testi yaptırmış olduğunuz merkez/hastane/klinik bünyesinde odyolog yok ise test sonucunuzu odyoloğu bulunan bir merkeze göstermelisiniz. ABR ölçümleri çok hassas olduğundan ve sonucu subjektif yoruma açık olduğundan dolayı işitme uzmanınızdan yardım almanız sizin için daha güvenilir sonuçlar doğuracaktır. Lakin titizlikle yapılmış ve sonuçları güvenilir bir test sonucunu yeniden yaptırmak test sonucunu değiştirmez. Yine aynı ölçüm sonuçlarını elde etmiş olursunuz.