Geçici işitme kaybı yaşayan bir adama seslenen bir kadın.

Geçici İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybından muzdarip olan birçok kişi, geçici işitme kaybı nedir ya da kulak neden duymaz şeklinde birçok soru sorar.

Kulakta geçici işitme kaybı, kulaktaki geçici bir fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan bir işitme kaybıdır.

Bu durum genellikle kulak zarındaki yırtılmalardan, basınç değişikliklerinden ya da gürültü seviyesini yüksek olan ortamlarda uzun süre kalmaktan kaynaklanır. Kulakta geçici işitme kaybı bazı durumlarda birkaç saat içinde düzelebilir ve kalıcı bir işitme kaybına neden olmaz. 

Fakat sık sık ve uzun süreli olarak tekrarlayan geçici işitme kayıpları, daha ciddi bir işitme sorununun işareti olabilir ve bu durumda kişilerin acilen bir doktora başvurmaları gerekebilir. Kulakta geçici işitme kaybı belirtileri ya da işitme kaybına neden olan durumlar arasında; işitmede geçici bir azalma, kulak çınlamaları ve kulakta uğultu hissi gibi gibi rahatsızlıklar sayılabilir. Bu belirtiler, genellikle gürültü seviyesinin yüksek olduğu ortamlarda daha belirgin hale gelebilir. 

Geçici işitme kaybının ya da kulak duymamasının nedenleri arasında; gürültü maruziyeti, basınç değişiklikleri, kulak zarının hasar görmesi, otitis media (orta kulak iltihabı) ve diğer kulak enfeksiyonları sayılabilir.

Kulakta geçici duyma kaybının önlenmesi için; gürültü maruziyetini azaltmak, kulak zarını koruyucu önlemler almak veya gürültüye maruz kalma süresini kısaltmak gibi önlemler alınabilir.

Ayrıca, kalıcı işitme kaybı riskini azaltmak için periyodik işitme testleri yaptırarak işitme durumunu takip etmek de bu konuda kişiler için faydalı olabilir. 

Eğer kulaktaki geçici işitme kaybının nedeni belirlenemiyorsa ya da bu rahatsızlık sık sık tekrarlanıyorsa, kişilerin zaman kaybetmeden bir doktora başvurmaları önerilir. Doktorlar, işitme testi ve diğer tıbbi testleri yaparak kişilerde geçici işitme kaybının ya da daha ciddi bir işitme sorununun olup olmadığını tespit edebilirler. Eğer gerekli görürse, doktorlar hastalara işitme cihazı kullanmaları yönünde tavsiyelerde de bulunabilirler.

Geçici İşitme Kaybı Nasıl Geçer?

Kulakta geçici işitme kaybı olan bir kişi, öncelikle bu rahatsızlığın nedenini anlayabilmek için 

bir doktora başvurmalı ve işitme testi yaptırmalıdır. Eğer kişide gürültüye bağlı, yaşlılık veya bir neden doğrultusunda gelişen geçici işitme kaybı yaşanıyorsa bu sorun, ancak doktorların kişilere uygun tedaviyi önermesi ile çözüme kavuşturulabilir. Bunun dışında kulakta geçici işitme kaybı olan kişiler şu önlemleri alabilir: 

  • Gürültü maruziyetini azaltmak: Çok gürültülü ortamlardan uzak durmak, gürültü engelleyici kulaklıklar ya da kulak tıkacı kullanmak gibi önlemler almak, geçici işitme kaybı riskinin önüne geçmek için kişilere yardımcı olabilir. 
  • Kulak zarını koruyucu önlemler almak: Çok sıcak veya soğuk ortamlarda, suya maruz kalmadan önce kulak zarını koruyan önlemler almak, kulak zarının hasar görmesini azaltır ve geçici işitme kaybının ortaya çıkışını engelleyebilir.
  • Periyodik olarak işitme testleri yaptırmak: Düzenli olarak işitme testi yaptırarak, işitme durumunuzu izlemek ve varsa bu durumu erken teşhis etmek mümkündür. Böylece kişilerin geçici işitme kaybı gibi sorunları erkenden teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP