Kulak muayenesi olan bir kadın

Yaşa bağlı olarak görülen işitme kaybı, tüm işitme kaybı nedenleri arasında en sık görülenlerden biridir. Kulak burun boğaz kliniklerine, işitme kaybı şikayetiyle başvuran hastaların çok büyük bir kısmı 65 yaşın üstündedir.

Yaşlılıkla birlikte, vücuttaki pek çok organda olduğu gibi, kulakta da çeşitli hasarlar oluşur. Özellikle iç kulakta ortaya çıkan ve onarılması mümkün olmayan hasarlar, yaşlılarda işitme kaybı görülmesinin en yaygın sebepleri arasındadır. 

Bu yazıda, işitme kaybı ortalama kaç yaşında başlar diye merak eden okurlar için bu soru yanıtlanmıştır.

Ayrıca, yaşlılarda işitme kaybı hakkında önemli bilgiler ve tedavi imkanları hakkında detaylı bilgiler verilmiştir.

İşitme Kaybı Kaç Yaşında Başlar?

İşitme kaybı, her yaşta başlayabilen ve pek çok sebepten kaynaklanabilen bir durumdur.

Dolayısıyla, işitme kaybı kaç yaşında başlar sorusuna tam bir yanıt vermek mümkün değildir Çeşitli kalıtsal hastalıklar sebebiyle, doğum öncesinde dahi oluşabilen işitme kaybı vakaları  görülmektedir. Fakat insanlar yaşlandıkça, işitme kaybı yaşama olasılıkları da artmaktadır.

Bir araştırmaya göre, 65-74 yaş arasındaki her üç kişiden birinde ve 75 yaşın üzerindeki her iki kişiden birinde işitme kaybı görülmektedir.

Genç yaşta ortaya çıkan işitme kaybı vakalarında, iletim tipi işitme kaybı olarak adlandırılan ve dış kulak ya da orta kulaktaki sorunlardan kaynaklanan işitme kaybı türü daha çok görülür. 

Yaşa Bağlı İşitme Kaybı Nedir?

Yaşa bağlı işitme kaybı, iç kulakta bulunan ve işitmeden sorumlu organ olan koklea ile ilişkili sorunlardan kaynaklanan bir işitme kaybı türüdür.

Bu tür işitme kayıpları, sensörinöral işitme kaybı kapsamında değerlendirilir. 

Kokleada bulunan tüy benzeri yapılar, işitmenin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynar. Bu yapılar, kişilerin 85 desibelin üzerindeki seslere belirli bir süre maruz kalması sonucu hasar görür.

Bu seviyedeki ses, kısa süre maruz kalındığında kokleaya ciddi zararlar vermez. İşitme kaybı oluşması için bu seviyedeki seslere çok uzun yıllar boyunca maruz kalmak gerekir.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte, kokleadaki yapıların gördüğü hasar artar ve bu yapılar kendi kendini onaramaz.

Dolayısıyla yaşlılarda işitme kaybı kalıcıdır ve sürekli olarak ilerler. Bazı durumlarda, yaşlılarda ani işitme kaybı da görülebilir. Bu tür vakalar, genellikle yaş ile ilgisi olmayan başka bir sorunun işitme kaybına sebep olduğunu gösterir ve ani işitme kaybı yaşayan kişiler en yakın sağlık kurumuna başvurmaları gerekir.

Yaşlılarda İşitme Kaybı Tedavisi

İç kulaktan kaynaklanan işitme kaybı vakaları tedavi edilemediği için, yaşlılarda işitme kaybı tedavisi de mümkün değildir.

İşitme kaybının derecesi, konuşmaları ve diğer önemli sesleri algılamaya ve ayırt etmeye engel olduğunda, işitme cihazları kullanılarak duyma yetileri eski haline getirilir. 

Yaşa bağlı işitme kaybı yaşayan kişilerin, işitme cihazı kullanımına ihtiyaçları olup olmadığına KBB uzmanları tarafından karar verilir.

Eğer kişinin bir işitme cihazı kullanması gerekli görülmüşse, işitme cihazının türü ve hangi kulakta kullanılacağı gibi konular da önemli hale gelir.

Polikliniklere başvuran ve işitme kaybı yaşayan kişiler, sıklıkla “60 yaş için normal işitme kaybı ya da presbiakuzi nedir?” gibi sorular sormaktadır.

Yaşa bağlı işitme kaybı seviyesi, pek çok faktöre bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kişilerde işitme kaybı hiçbir zaman işitme cihazı kullanımı gerektirecek seviyeye gelmezken, bazılarında 50-60 yaş civarında işitme cihazlarına ihtiyaç duyabilir.

Yaşlılarda işitme kaybı seviyesini belirleyen temel unsurların başında, uzun yıllar boyunca maruz kalınan gürültülü sesler ve genetik faktörler gelir.

İşitme kaybı yaşayan kişilerin, bu durumun altında yatan sebebi öğrenmek için sağlık kurumlarına başvurmaları önemlidir. Yaşlılarda oluşan işitme kaybı, her zaman yaşa bağlı olarak ortaya çıkmaz.

İşitme kaybı, kulak kiri gibi basitçe çözülebilecek sorunlar ile ilişkili olarak da baş gösterebilir. Öte yandan, beyin tümörleri gibi çok ciddi sağlık sorunları yaratabilecek durumlar da işitme kaybına sebep olabilir.

Bu yüzden, işitme kaybı hangi seviyede olursa olsun hafife alınmaması ve uzmanlar tarafından teşhis edilmesi gereken bir durumdur.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP