vertigo atağı geçiren kadın

Vertigo nedir sorusu, genelde baş dönmesi olarak yanıtlanır. Fakat vertigo ya da baş dönmesi, kişilerde mide bulantısı, denge kaybı ve işitme kaybı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına da sebep olabilir. Vertigonun iç kulak hastalıkları ve sinir sisteminde ortaya çıkan sorunlara bağlı olarak ortaya çıktığı bilinir.

Vertigo atağı, doktor tavsiyelerine dayalı olarak, vertigoya iyi gelen hareketler yapılarak bir süreliğine dindirilebilir. Baş dönmesi belirtileri gösteren kişiler, genellikle vertigo genetik mi ya da vertigo kalıcı mıdır sorularının cevaplarını merak ederler. 

Vertigo, kalıcı ya da genetik olarak aktarılan bir rahatsızlık değildir.

Vertigo ya da baş dönmesi, genellikle iç kulak ya da sinir sistemine bağlı olan hastalıkların sonucu ortaya çıkan bir semptomdur. Rahatsızlık, kişilerin yaşamlarını ciddi derecede olumsuz olarak etkilediğinden, belirtileri gösteren kişilerin uzmanlara muayene olmaları gerekir. Vertigo rahatsızlığı ile Kulak Burun Boğaz ya da Nöroloji birimi ilgilenir.

Vertigo Neden Olur?

Vertigo genetik mi sorusu, genellikle vertigo tehlikeli mi sorusu ile birlikte sorulur. Genetik ya da kalıtsal bir rahatsızlık olmayan vertigodan çok, vertigoyu ortaya çıkaran hastalıklar tehlikeli olabilir. Buradan hareketle kişilerde baş dönmesi belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Tekrarlayan kulak enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkan ve orta kulaktaki yapılara zarar veren kolesteatom
  • İç kulak yapısının bozulmasına yol açan labirentit ya da diğer adıyla iç kulak iltihabı
  • İç kulakta sıvı toplanmasına ya da birikmesine sebep olan meniere hastalığı
  • Vestibüler sistemin zarar görmesine neden olan ve mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler gösteren vestibüler nörit
  • İç kulak bölgesinde gözlenen ve iyi huylu bir tümör olan akustik nörinom
  • İç kulakta bulunan otolit organlarındaki kalsiyum karbon kristallerinin işlevlerinde aksaklıkların oluşmasına neden olan kristal oynaması

Buradan hareketle, vertigo teşhisi nasıl konur diye merak eden kişilere, yukarıdaki rahatsızlıkların sebep olarak gösterilebileceği söylenebilir. Vertigo başlangıcı, genellikle hafif baş dönmeleri belirtileri ile ortaya çıkar.

Fakat bu hafif belirtiler, ileriki zamanlarda şiddetli vertigo atakları olarak kişiler tarafından hissedilebilir. Bu sebeple belirtiler, uzman bir doktor tarafından kontrol edilmeli ve vertigoya iyi gelen hareketler, ilaçlar ya da cerrahi müdahaleler gibi tedavi yöntemlerine zaman kaybetmeden başlanmalıdır.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP