Kulakta ödem, kulakta sıvı toplanması anlamına gelir. Söz konusu olumsuz durumdan şikayetçi olan hastaların kulaklarının farklı bölgelerinde sıvı birikmesi gözlenir. Sıvı birikmesi, kulak zarı ve diğer kulak bölümlerinin baskılanmasına ve buna bağlı olarak ilgili bölgelerde hafif ya da yoğun ağrıların ortaya çıkmasına neden olur. Bu doğrultuda kulak bölgesinde şişlik, hafif ya da ağır seviyede ağrı hisseden kişilerin acilen uzman Kulak Burun Boğaz doktorlarına görünmeleri gerekir. Kulakta ortaya çıkan ödem, hızlı bir şekilde tedavi ettirilmediği takdirde kişilerde geri döndürülemeyen sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Bu sağlık sorunları arasında hafif, orta ve ileri seviye işitme kayıpları yer alır. Buradan hareketle kulak ödemi problemine sahip olan hastaların işitme kaybı tehlikesi ile karşı karşıya oldukları söylenebilir. Kulakta ortaya çıkan ödem, kulağın birçok farklı noktasında gözlenebilir. Kulakta ödem, genellikle orta kulak ve dış kulak bölgelerinde ortaya çıkar.
Kulakta Ödem Nedir?
Dış kulak bölgesinde ortaya çıkan ödem, kulağın dış kısmında bulunan herhangi bir noktada bulunabilir. Dış bölgede gözlenen ödem, kişilerin kulaklarının ağrımasına neden olmasının yanı sıra estetik açıdan kötü bir görüntü ortaya çıkarır. Bu sebeple dış kulak bölgesinin herhangi bir noktasında büyüme olduğunu fark eden kişilerin acilen uzmanlara başvurmaları gerekir. Dış kulakta görülen ödemin tedavisinde genellikle yumuşak yapılı pamuklar ve kulak damlaları kullanılır. Kulakta ödem oluşmasına sebep olan bir diğer problem ise orta kulak iltihaplarıdır.
Kulakta ödem, aynı zamanda orta kulakta sıvı birikmesi anlamına da gelmektedir. Kulak sıvı birikmesi orta kulak iltihabına neden olur. Bu durum ise orta kulak bölgesindeki basıncın zamanla artmasına sebep olur. Söz konusu hastalık tedavi ettirilmezse orta kulaktaki mukoza değişime uğrar ve kulakta biriken sıvı, kalıcı olarak ilgili bölgede kalır. Bu sıvı, bölgenin iltihaplanmasına sebep olur. Orta kulak sıvı toplanma durumu, çoçuklarda ve yetişkinlerde görülebilir.
Kulakta Ödem Neden Olur?
Kulakta ödem neden olur sorusu, kulak bölgesinde ağrılar olan birçok kişi tarafından sorulur. Kulakta ödem oluşmasına neden olan dış kulak iltihaplanması, genellikle yaz aylarında ortaya çıkar. Dış kulak bölgesini kaplayan derinin ince bir yapıya sahip olması, söz konusu sorunun ortaya çıkmasının en büyük sebebidir. Bölgedeki iltihaplanma, genellikle kirli ve bölgeyi tahriş edici sular ile temastan kaynaklanır. Bunun dışında dış kulak yolu iltihabının tedaviden sonra tekrar etme ihtimali de bulunur. İltihaplanmanın ortaya çıkması, bölgedeki asitlik derecesinin düşmesine neden olur.
Bu, dış kulak iltihabı geçirmiş ve iyileşmiş bireylerin söz konusu iltihaplanmalara karşı daha savunmasız olduğu anlamına gelir. Buradan hareketle, kulakta ödem oluşmasına sebep olan dış kulak iltihaplarından korunmak için, kişilerin temas ettikleri suların temiz olduğundan emin olmaları gerektiği söylenebilir. Kulak bölgesinde ödem oluşmasına neden olan orta kulak iltihabı ise orta kulaktaki bie bakteriden ya da virüsten kaynaklanır. Söz konusu iltihaplanma, grip, soğuk algınlığı ya da alerji gibi sebeplerden kaynaklanabilir.
Kulakta Ödem Belirtileri
Kulakta ödem belirtileri görülen hastaların gündelik yaşamlarında birçok farklı olumsuz durum ortaya çıkabilir. İltihaplanmalar ve iltihaplanmalar doğrultusunda oluşan ödem, genellikte kulak bölgesinde ağrının ortaya çıkmasına neden olur. Bu sebeple kişiler, gündelik hayatlarına rahat bir şekilde devam edemezler. Bu sebeple ilgili sağlık sorunundan şikayetçi olan kişilerin acilen muayene olmaları gerekir. Kulak iltihabı ve kulak ödemi, hastaların sağlık durumu ve kulak iltihabının çeşidine bağlı olarak tedavi edilir. Buradan hareketle aşağıdaki belirtileri gösteren kişilerin, belirtilerin ortaya çıktığını fark ettikleri an uzmanlara danışmaları önerilir.
Dış kulak iltihabı ya da orta kulak iltihabı nedeniyle kulaklarında ödem ortaya çıkan hastalar, genellikle benzer belirtileri gösterirler. Fakat söz konusu belirtiler, kişinin sağlık durumu, yaşı, hastalık öyküsü ve kulak sağlığı gibi unsurlar doğrultusunda farklılaşabilir. Buradan hareketle kulakta ödem belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kulak bölgesinde hafif ya da yoğun ağrı
- Boyun ve göz bölgesinde ağrı
- Kulak bölgesi ve vücutta yüksek ateş
- Kişilerin kendilerini hasta ya da halsiz hissetmeleri
- Baş dönmesi ya da diğer denge problemleri
- İltihabın ve ödemin seviyesine bağlı olmak şartıyla işitmenin azalması
- Kulakta akıntının ortaya çıkması
- Kulak tıkanıklığı
Kulakta Ödem Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri
Kulakta ödem nasıl geçer sorusunun cevabının verilebilmesi için öncelikle ödemin ne sebeple ortaya çıktığının belirlenmesi gerekir. Uzman doktorlar, ilk olarak kulaklarındaki ödem ve sıvı birikmeleri dış kulak iltihabı sorunundan kaynaklanan hastaların iltihaplarını temizlerler. Kulak yolunun temizlenmesinin ardından hastaların durumuna göre ilaç ya da damla tedavisine geçilir. Kulağında ödem oluşumu olan ve hızlı bir şekilde uzmanlara başvuran kişiler, genellikle 5-10 gün içerisinde iltihaplanmalardan kurtulabilirler. Fakat muayene sürecinin geciktirilmesi, iyileşme süresini de uzatacaktır. Ödem oluşumu orta kulak iltihaplanmasından kaynaklanan hastalara ise ilaç tedavisi uygulanır ya da cerrahi olarak müdahale edilir.
İlaç tedavisinde steroidler, aşılar, antibiyotikler, dekonjestanlar ve antihistaminikler kullanılır. 3 ay boyunca ilaç tedavisi almış fakat orta kulap iltihaplanması ve ödem oluşu geçmemiş olan kişilere ise cerrahi olarak müdahale edilir. Bu yöntemde kulak zarı bölgesine bir tüp takılır. Böylece orta kulak havalandırılır. Kulaklara tüp takılması, orta kulak bölgesinde biriken sıvının azalmasını ve böylece bölgedeki basıncın düşmesini sağlayabilir. Bu yönteme cevap vermeyen hastalar ise daha büyük cerrahi müdahaleler ile tedavi edilirler.
Kaynakça
- David Lee, MD. “6 Causes of Ear Swelling & How to Treat It.” Buoy, Buoy Health, Inc., 22 Apr. 2021, https://www.buoyhealth.com/learn/swollen-ear.
- “Otitis Externa.” NHS Inform, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/otitis-externa.