Kulaklara tüp takılması, genellikle kulak problemleri olan kişilere uygulanır. Bireylerde işitme kaybı sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olan birçok sağlık sorunu bulunur. Bu sağlık sorunlarının en çok gözleneni, kulakta sıvı birikmesidir. Bu problem genellikle çocukluk çağında gözlenir. Kulakta sıvı birikmesi, ilk bakışta ciddi bir problem değilmiş gibi görünebilir fakat söz konusu sorunu yaşayan kişilerin acilen uzman doktorlara başvurmaları gerekir. Kulakta sıvı birikmesi, kişilerin geçici ya da kalıcı işitme kaybı sorunları ile karşı karşıya kalmalarına sebep olabilir. Bu sebeple kulak bölgesinde sıvı birikmesi gözlenen çocukların ebeveynleri tarafından hastaneye götürülmesi gerekir.
Kulakta sıvı birikmesi sorunu yaşayan çocukların vücutlarında birçok belirti ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin başında kulak bölgesinin ağrıması gelir. Kulakta sıvı birikmesi sonucu kulak zarı baskı görür. Bu da çocukların iç kulak bölgesinde ağrıların ortaya çıkmasına neden olur. Kulakta sıvı birikmesi sorununun bir diğer belirtisi ise kulak bölgesinde görülen şişliklerdir. Bu soruna sahip olan çocukların kulaklarına, uzman doktorlar tarafından alınan kararlar doğrultusunda tüp takılabilir. Kulağa tüp takılması işlemi, alanında uzman doktorlar tarafından steril hastane ortamlarında gerçekleştirilir. Bu noktada kulak tüpü nasıl takılır sorusu akıllara gelir. Bu yazıda kulak tüpü ile ilgili merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Kulak Tüpü Nedir?
Kulak tüpü nedir sorusu, kulak iltihaplanmaları ya da kulak basınç sorunları yaşayan kişiler tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Kalıcı ya da geçici işitme kayıplarının ortaya çıkabilmesine neden olan sıvı birikmelerinin önüne geçilmesini sağlayan kulağa tüp uygulamasında kullanılan özel tüpler, kulak tüpü olarak adlandırılır. Kulağa tüp takılması işleminde kulak zarı bölgesine bir tüp yerleştirilir. Bu tüp, dış kulak ile orta kulak arasındaki basıncı değişmiş bölgenin basıncını dengelemeyi amaçlar.
Normal şartlarda orta kulak ile dış kulak arasındaki basınç, östaki borusu aracılığıyla sağlanır. Östaki borusunun bir diğer görevi ise orta kulaktaki salgıları boşaltmaktır. Fakat östaki borusunun görevini tam olarak yerine getirememesi ya da kulaktaki basıncın normalin çok üzerinde bir seviyeye ulaşması, söz konusu bölgenin çalışmasında aksaklıklar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kulağa takılan tüp, tam olarak bu sorunların yaşanmaması amacıyla gerçekleştirilen medikal bir işlemdir. Kulağa tüp takılarak iç kulak ile dış kulak arasında kalan bölgedeki negatif basıncın ortadan kaldırılması hedeflenir ve böylece ilgili bölgedeki iltihaplanma ortadan kalkar. Genellikle kulak tüpü ameliyatı yapıldıktan bir süre sonra, kulağa takılmış olan tüp kişilerin vücutlarından kendi kendine atılır. Fakat tüpün cinsine ve kulakta kalma süresine bağlı olarak tüpler, kişilerin kulaklarından doktorlar tarafından da alınabilir.
Kulakta Tüp Takılması Sebepleri Nelerdir?
Kulak tüpü neden takılır sorusu, kendilerinde ya da çocuklarında kulakta sıvı birikmesi sorunları olduğunu fark eden birçok kişi tarafından sıklıkla sorulur. Kulakta tüp takılması, bazı özel sağlık durumlarından şikayetçi olan kişilere özel olarak uygulanır. Bu özel durumlar, kişilerin farklı kalıcı sağlık sorunları ile yüzleşmelerine neden olabilir. Bu sebeple kulak bölgesinde ağrı, sızlama ya da çınlama gibi sorunları olan hastaların acilen doktorlara başvurmaları tavsiye edilir. Kulak sorunları küçük yaşta da ortaya çıkabildiğinden, söz konusu şikayetlere sahip olan çocukların ebeveynleri tarafından uzman doktorlara muayene ettirilmeleri gerekir. Erken müdahale, çocukların gelecek yaşamlarında kalıcı kulak ya da işitme sorunları ile karşılaşma ihtimallerini azaltır.
Bu doğrultuda kulaklara tüp takılması ya da kulak tüpü ameliyatı uygulanma sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
- Akut orta kulak iltihaplarının tekrar etmesi
- Tedavi ile ya da zamanla iyileşmeyen orta kulak sıvı birikmesi durumları
- Dalış ya da uçuş gibi basınç değişikliklerine bağlı olarak ortaya çıkan basınç sarsısı durumları
- Kulak zarı çökmesi gibi kulak zarının zarar gördüğü durumlar
- Östaki borusunun olması gerektiği gelişimi gösterememesine neden olan Down Sendromu ya da yarık damak gibi rahatsızlıklar
Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kulaklara tüp takılması, genellikle kulak iltihabı yaşayan hastalar için yapılan bir uygulamadır. Bu hastaların iç ve dış kulak basınç oranı, olması gereken seviyenin üzerindedir. Buradan hareketle kulakta tüp takılması uygulamasının asıl amacının, kulak içi basınç değerlerini normal düzeye getirmek olduğu söylenebilir. Kulak tüpü ameliyatı genellikle çocuk hastalara uygulansa da bu ameliyat, yetişkin kişiler için de uygulanabilir. Kulağa tüp nasıl takılır, kulak tüpü ameliyatı nasıl yapılır ya da kulak tüpü nasıl takılır sorusunun cevabı ise şu şekilde verilebilir:
Öncelikle kulak, tüp için hazır hale getirilir. Genellikle çocuk hastalar genel, yetişkin hastalar ise lokal anestezi ile uyuşturulur. İşlem gerçekleştirilirken uzman doktorlar, kulağın içinde kolayca işlem yapabilmek için kameralı medikal aletler kullanırlar. Bu aletler aracılığıyla kişilerin kulak zarı bölgesine ulaşılır ve söz konusu bölge çizilir. Bu çizik, kulak zarının içerisinde enfeksiyon sebebiyle birikmiş olan sıvının dışarıya atılmasını sağlar. İlgili bölgeden bu şekilde sıvı alınması, parasentez olarak adlandırılır.
Çizik yardımı ile orta kulakta bulunan ve kulaktaki basınç miktarının artmasına neden olan sıvı dışarı çekilir ve tüp yerleştirme aşamasına geçilir. İşlemin bu kısmında kulak tüpü, bir ucu kulak zarında çizilen kısma ve diğer ucu ise orta kulağa uzanacak şekilde kulak içi bölgesine yerleştirilir. İşlem böylece tamamlanmış olur. Kulaklara tüp takılması işlemi, kişilerin dış görünüşlerinde herhangi bir değişikliğin oluşmasına neden olmaz.
Kulak Tüpü Nasıl Takılır?
Kulak tüpü nedir ve kulağa tüp neden takılır sorularının cevaplanmasının ardından sorulması gereken soru, kulak tüpü nasıl takılır olmalıdır. Kulaklara tüp takılması için öncelikle kişilerin uzman doktorlar tarafından muayene edilmeleri gerekir. Muayenelerin yapılmasının ardından kişiler, doktorlar tarafından kulak tüp ameliyatlarına alınırlar. Doktorlar, bu aşamada kişilerin kulaklarına hangi tip tüpün takılacağına karar verirler. Bu doğrultuda kulak iltihaplarının ve kulakta basınç sorunlarının giderilebilmesi için geliştirilmiş olan 4 çeşit kulak tüpü bulunur. Bunlar silikon, altın, titanyum ve paslanmaz çelik kulak tüpleri olarak adlandırılır. Bu noktada kulak tüpü kulakta ne kadar kalır sorusu akıllara gelir.
Kulak tüpleri, hastanın ve hastalığın durumuna göre hastaların kulaklarında uzun ya da kısa süreli olarak kalacak şekilde takılırlar. Kulakta uzun süre kalacak olan tüpler, hastaların kulaklarında 2 ya da 3 yıl kalırken kulakta kısa kalacak olan tüpler 6 ya da 12 ay boyunca kulaklarda kalabilir. Hastanın çocuk olması durumunda doktorlar, genel anestezi yöntemine başvururlar. Hastalar yetişkinse ameliyat, genellikle lokal anestezi yönteminin kullanılmasıyla gerçekleştirilir. İşlem sırasında kulak zarına kulak tüpü yerleştirilir ve böylece dış ortam ile kulak ilişkili hale getirilir.
Kulak tüpü fiyatları ya da kulak tüpü ameliyatı ücreti hastanın yaşı, hastalık öyküsü ve kulakta kullanılacak tüpün cinsine göre farklılık gösterebilir. Kulak tüpü ameliyatı olanların yorumları ameliyat işleminin ardından ortaya çıkar ve bu yorumlar genellikle olumludur. Kulağa tüp takılması yorumlar çerçevesinde değerlendirilse de hastaların başkalarının söylediklerine dikkat etmeksizin uzman doktorlara danışmaları önerilir. Bu konuda en iyi bilgileri hastalara ancak doktorlar sağlayabilir.