Kulak kiri, insanlar tarafından genellikle rahatsız edici görülse de, oldukça önemli bir vücut salgısıdır. Kulak kanalında oluşan bu salgı, çoğu kişide kendiliğinden kulak dışına atılır.
Bazı insanlarda ise, çeşitli sebeplerden dolayı kulak kiri dışarı atılamaz. Bu durum, kulak kanalı tıkanıklığı oluşturur. Kulak kirinin görevi, enfeksiyona sebep olabilecek virüs, bakteri ve mantarların orta kulağa ulaşmasını engellemektir.
Kulak kirinin yanlış temizlenmesi, kulakta çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Örneğin eczanelerde satılan kulak temizleme losyonu veya damlası, kulak temizleme çubuğu ya da kulak temizleme ilacı gibi kulağa sokulan nesneler tarafından kulağın temizlenmesi durumunda, kulak kiri orta kulağa doğru itilebilir. Kulak kiri kulak zarına yapışırsa, bu durum kulak zarında bir fonksiyon bozukluğu oluşturur.
Bu yazıda kulak kirini ortaya çıkaran nedenler, sağlıklı kulak kiri temizleme yöntemleri ve kulak temizleme işlemi gibi kulak temizliği ile ilgili konular incelenmiş ve kulak kiri nasıl temizlenir sorusunun cevabı verilmiştir. Ayrıca, kulak kirinden kulak tıkanması yaşayan kişilerin, sorunun neden ortaya çıktığını nasıl anlayacakları ve bu sorun için çözümler hakkında detaylı bilgi verilmiştir.
Kulak Kiri Nasıl Oluşur?
Kulak kanalı, kulak kepçesi ve kulak zarını birleştiren silindir biçiminde bir bölümdür. Kulak kepçesinin topladığı ses dalgaları, bu bölümden geçerek kulak zarına ulaşır ve titreşim üretirler. Bu bölüm, aynı vücudumuzun dışı gibi cilt dokusu ile kaplıdır. Dokunun altında salgı bezleri bulunur ve kulak kiri diye bilinen salgı, bu bezler tarafından üretilir.
Kulak kiri, her insan tarafından farklı miktarlarda salgılanır. Sarıya yakın bir renkte salgılanan bu sıvı, dışarıdan gelen toz ve mikroorganizmalarla temas eder ve bu durum sonucunda kulak kiri sertleşmesi oluşur.
Kulağın yapısı gereği, sertleşen ve katılaşan kulak kiri yavaş yavaş kulak dışına doğru atılır. Kulak kiri, çoğu insanda duş sırasında kendiliğinden kulağın dışına çıkar.
İşitme cihazı, kulak içi kulaklık veya tıkaç kullanan kişilerde, kulak kirinin kendiliğinden dışarı atılamaması durumuna daha sık rastlanır. Bazı insanlarda, kulak kanalında bulunan tüyler diğer kişilere göre daha fazladır. Bu durum da, kulak kirinin dışarıya taşınamaması ve kulak kanalında birikmesine sebep olabilir.
Egzama ve sedef hastalığı gibi dermatolojik rahatsızlıklara sahip olan kişilerde de kulak kirinden kaynaklanan sorunlara yaygın olarak rastlanır. Kulak kanalının normalden daha dar olması veya çeşitli şekil bozuklukları da, kulak kiri neden olur sorusuna cevap olarak verilebilir.
Yukarıdaki tüm sebeplerin yanı sıra, kulak kirinin kulak içinde birikmesinin en önemli sebebi, evde yanlış kulak kiri temizleme yöntemlerinin uygulanmasıdır.
Kulak kanalına sokulacak sivri nesneler kulak kirini temizlemek yerine, kulak içinde tıkanıklık oluşmasına sebep olur. Aşağıda, doğru kulak kiri temizleme yöntemleri detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Kulak Kiri Belirtileri
Kulak kiri kulak kanalından atılmadığında ve kulakta olması gerekenden daha fazla salgı biriktiğinde, çeşitli rahatsızlıklarla sebep olur. Kulak burun boğaz (KBB) uzmanlarına başvuran ve kulak kiri ile ilgili sorunlar yaşayan hastaların en çok yaşadıkları kulak kiri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
İşitme kaybı: Genellikle geçici olan, çok yüksek seviyede olmayan ve aniden oluşan işitme kayıpları, kulak kirinin kulak kanalını tıkamasından kaynaklanabilir.
Tinnitus (kulak çınlaması): Tinnitus, kulakta uğultu, vızıltı ve çınlama gibi sesler duyma hissidir. Pek çok sebepten kaynaklanabileceği gibi, kulak kiri ile ilgili olarak da ortaya çıkabilir. Genellikle kulak kirinin temizlenmesi ile geçse de, kalıcı hale gelebilir.
Kulak ağrısı: Kulak ağrısı, kulak kirinin çok fazla biriktiği veya kulak zarına yapıştığı durumlarda görülür. Ağrıya, kulakta tıkanıklık veya dolgunluk hissi de eşlik ediyorsa, bu ağrının kulak kiri ile ilgili olma ihtimali artar.
Kulak enfeksiyonları: Kulak kirinin sertleşmesi ve kulak kanalında kalması, kirin üzerinde bulunan bakteriler ve çeşitli mikroorganizmalar sebebiyle kulakta enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.
Bu durum, özellikle kulak kirinin uzun bir süre kulakta birikmesi sonucunda oluşur. Kulak enfeksiyonları, tedavi edilmezlerse kalıcı işitme kaybı da dahil ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilirler. Kulak kirinin bir enfeksiyona sebep olma ihtimalini arttıran belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Kulakta şiddetli ve geçmeyen ağrı
- Kulaktan sıvı akıntısı
- Kulaktan koku gelmesi
- Yüksek ateş ve öksürük
- Baş dönmesi ve denge bozuklukları
- İşitme kaybı
Bu belirtiler kulak kiri tıkanıklığı ve enfeksiyon dışında pek çok farklı sorunun da habercisi olabilir. Kulakta gerçekleşen sorunlar, tedavi edilmedikleri zaman kalıcı sağlık sorunlarına sebep olabileceği için, yukarıdaki belirtileri gösteren kişilerin en yakın sağlık kurumuna başvurmaları gerekir.
Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?
Kulak kiri, çoğu insanda temizlenmesi gerekmeyen ve kendi kendine dışarı atılan bir salgıdır. Bu salgının çok fazla temizlenmesi, kulağın dışarıdan gelebilecek zararlara karşı savunmasız hale gelmesini sağlar. Bu sebeple, kulak kirini sık sık temizlemek yanlıştır.
Bazı insanlarda, kulak kiri normalden fazla üretildiği için ya da kulağın yapısından kaynaklı olarak dışarı atılamaz. Bu kişilerin, kulak kirini uygun bir yöntemle temizlemesi, olası birikme ve tıkanıklıkların önüne geçilebilmesini sağlar.
Eğer kulak kanalınızda normalden fazla salgı biriktiyse, dış kulağı bir bez veya pamuk yardımıyla, yumuşak bir şekilde temizleyebilirsiniz. Kulak kirini temizlemek için sivri bir nesne kullanma ve kulak temizleme ilacı uygulama işlemleri bir uzman tarafından tavsiye edilmediği sürece yanlış bir davranıştır.
Kulak kirinin tıkanıklığa sebep olduğu ve evde temizlemenin mümkün olmadığı durumlarda, bir uzman hekime başvurmak sorunun çözümü için önemlidir. Buradan hareketle evde kulak kiri temizleme işlemleri için sağlık kuruluşlarına başvurmanın son derece önemli olduğu söylenebilir.
Kulak Temizleme Yöntemleri
Kulak Temizleme Mumu
Kulak temizleme mumu, kulak kanalındaki fazla kiri nazikçe temizlemek için kullanılan etkili bir üründür. Yumuşak ve esnek yapısıyla birikintileri çeker, kulak sağlığını korur. Kullanımı kolay ve doğal bileşenlere sahip olan bu ürün, cilt tahrişini en aza indirir.
Kulak Temizleme Çubuğu
Kulak temizleme çubuğu, kulak hijyenine katkıda bulunan bir üründür. Yumuşak uçlarıyla kulak kirini nazikçe temizler ve kulak kanalında birikintileri giderir. Kullanımı kolay ve pratik olan bu çubuklar, hijyenik bir seçenek sunar.
Kulak Temizleme Pompası
Kulak temizleme pompası, yüksek basınçlı hava veya su jeti ile çalışır. Kulak içindeki kir ve birikintileri nazikçe temizler. Kompakt ve kullanımı kolay olan bu pompalar, popülerliği giderek artan kullanıcılar arasında tercih edilen bir seçenek haline gelmiştir.
Kulak Kiri Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Kulak kiri tıkanıklığı, bir uzman tarafından kulağın fiziksel muayenesinin yapılmasıyla belirlenir. Uzmanlar, genellikle kulak temizleme makinesi, vakumlu kulak temizleme cihazı ve kameralı kulak temizleme aleti gibi bir kulak kiri temizleme aleti yardımıyla kulak kirini çıkartır.
Bazı durumlarda, özellikle kulak kiri çok sertleşmişse, kiri doğrudan çıkartmak kulağa zarar verebilir.
Bu tip vakalarda, kulak kirinin yumuşaması için bir şırınga yardımıyla kulağa sıvı verilebilir ya da hastaların kulak kirini yumuşatacak damlalar kullanması istenebilir.
Halk arasında, birçok sıvının kulağa damlatılarak kulak kiri tıkanıklığını iyileştirebileceğine inanılır.
Bu damlalar, kulak dokusuna ve kulak zarına zarar verebilir. Ayrıca en iyi kulak temizleme damlası, kişilere ancak bir doktor tarafından tavsiye edilebilir. Bu sebeple bir uzman tarafından muayene edilmeden kulağa herhangi bir damla damlatmak yanlıştır.
Kulak kirinin sebep olduğu tıkanıklık, genellikle tekrar eder. Kulak kiri tıkanıklığı yaşamış kişilerin, belirli aralıklarla KBB uzmanlarına başvurmaları, tıkanıklığın kulağa zarar verebilecek seviyeye gelmesini önler.
Özet
Kulak kiri, aslında bir kir değil, kulağımızı enfeksiyona sebep olabilecek zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan bir salgı sıvısıdır. Çoğu insanda, kulak kirini temizlemeye gerek yoktur ve salgı zamanla kulaktan dışarı atılır. Kulak kanalının fazla dar olması ve kulağın şeklinin bozuk olması gibi sebepler kulak kirinin dışarı atılamamasına sebep olabilir. Ayrıca yanlış temizleme yöntemleri de, kulak kirini orta kulağa doğru iter ve kulak kirinin kulak zarına yapışmasına sebep olabilir.
Bunun yanı sıra, kulak salgı sıvısı bazen kulakta sıvı birikmesi ile karıştırılmaktadır. Kulakta sıvı birikmesinin nasıl geçeceğine, kulakta sıvı birikmesinin nedenine bağlı olarak bir KBB uzmanı karar verir.
Kulak kiri tıkanıklığı nasıl geçer diye merak eden kişilerin, bir uzmana danışmadan herhangi bir tedavi yöntemi uygulaması, kulakta ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Uzmanlar, kulak kirinin sebep olduğu tıkanıklığı, uygun tıbbi temizleme yöntemlerini kullanarak ortadan kaldırır.
Kaynakça
- “Earwax Blockage (Cerumen Impaction): Symptoms, Causes & Removal.” Cleveland Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/
- Pietrangelo, Ann. “Earwax Buildup and Blockage: Causes, Symptoms, Treatments.” Healthline, Healthline Media, 8 Mar. 2019, https://www.healthline.com/health/earwax-buildup#causes.
- “Earwax Blockage.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 12 July 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/earwax-blockage/symptoms-causes/syc-20353004.
- Department of Health & Human Services. “Ear Wax.” Better Health Channel, Department of Health & Human Services, 31 Oct. 2001, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/
- “Earwax Blockage.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 12 July 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/earwax-blockage/diagnosis-treatment/drc-20353007#.
- “Cleaning Your Ears: When, Why, and How to Do It.” WebMD, WebMD, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/how-to-clean-your-ear.