Kulak iltihabı ağrısı, dış ve orta kulakta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonlar sonucunda görülebilen ve enfeksiyonun ilerlediğine işaret eden bir belirtidir.
Kulakta hissedilen ağrının pek çok sebebi olabilir ve kulak iltihabı da ağrıya neden olan önemli problemler arasındadır. Enfeksiyonun tedavi edilmesiyle, kulak iltihabından kaynaklanan ağrılar da iyileşir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Ancak, ağrı şiddetliyse veya diğer semptomlar varsa, doktorla görüşmek gerekir.
Bu yazıda, kulak iltihabıyla ilgili en çok merak edilen sorulara yanıt verilmiştir. Kulak iltihabının tedavisi için kullanılan yöntemler hakkında detaylı bilgi verilmiş ve kulakta yaşanan enfeksiyonlarla ilgili bazı yanlış anlaşılmalardan bahsedilmiştir.
Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Enfeksiyonun kulağın hangi bölümünü etkilediğine ve seviyesine bağlı olarak çok çeşitli kulak iltihabı belirtileri görülebilir.
Enfeksiyona zamanında müdahale edilmez ve iltihap ilerlerse, bazı belirtiler kalıcı hale gelebilir. Kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi belirtiler, kalıcı hale geldiklerinde hastaların yaşamlarını oldukça olumsuz etkiler.
En sık karşılaşılan kulak iltihabı belirtileri şunlardır:
- Kulakta ağrı
- kulakta kaşıntı
- Kulakta dolgunluk veya basınç
- Kulak çevresinde şişlik veya kızarıklık
- İşitme kaybı
- Kulakta çınlama veya uğultu
- Kulaktan sıvı gelmesi
- Yüksek ateş
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı ve kusma
Kulak İltihabı Ağrısını Hafifletmek İçin Neler Yapılabilir?
Kulak iltihabı ağrısını hafifletmek için evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler, belirtilerin kısa bir süreliğine azalması veya ortadan kalkmasını sağlar. Fakat iltihabı tedavi edici etki göstermezler.
Kulakta oluşan enfeksiyonlar, ancak tıbbi tedavi yöntemleriyle iyileştirilir. Bu sebeple, kulak iltihabı yaşadığını düşünen kişilerin, evde uygulanan çeşitli yöntemlerle ağrıları azalsa da, en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önemlidir.
Kulak ağrısını evde hafifletmek için uygulanabilecek başlıca yöntemler şunlardır:
- Sıcak kompres
- Soğuk kompres
- Bol sıvı tüketimi
- Ağrıyan kulağa masaj
Sıcak veya Soğuk Kompresler Nasıl Uygulanır?
Sıcak ve soğuk kompres oldukça kolay uygulanan ve kulak iltihabı ağrılarını hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir. Sıcak kompres, tüm kulak iltihabı ağrılarını gidermek için kullanılır. Fakat soğuk kompres, yüzücü kulağı olarak da anılan dış kulak iltihabından kaynaklanan ağrıları gidermek için tavsiye edilmez.
Ağrı yaşayan kişiler, ağrıyan kulağa öncelikle sıcak kompres uygulamalı, eğer sonuç alınamazsa soğuk kompres uygulanmalıdır.
Sıcak kompres basitçe şu şekilde uygulanır:
- Temiz bir bezi ılık suya batırın. Cildinize zarar vermemek için suyun çok sıcak olmadığından emin olun.
- Bezdeki fazla suyu sıkın.
- Bezi etkilenen kulağa 10-15 dakika hafifçe bastırın ve gerekirse tekrarlayın.
Soğuk kompres ise şu adımlarla uygulanır:
- Temiz bir bezi bir buz torbasının etrafına sarın. Buz torbası yerine dondurulmuş bakliyat da kullanılabilir.
- Soğuk kompresi etkilenen kulağa 10-15 dakika hafifçe bastırın ve gerekirse tekrarlayın.
- Buz torbasını asla doğrudan cilde bastırmayın. Mutlaka bir bez kullanın. Aksi halde cildiniz zarar görebilir.
Kulak Damlası Kullanımı ve Kulak İltihabı Tedavisi
Kulak iltihabı tedavisinde uzmanlar, kulak damlalarının kullanımına başvurabilirler.
Eğer kulakta gerçekleşen enfeksiyon bakterilerden kaynaklanıyorsa, antibiyotik etkiye sahip kulak damlaları tercih edilir. Bazı durumlarda, ağrı kesici etkiye sahip kulak damlaları da kullanılır. Kulak damlaları, kulak iltihabının tedavisinde yardımcı ilaç görevi görür ve tek başına kullanılmaz.
Bir uzman tarafından tavsiye edilmediği sürece, eczanelerden veya aktarlardan temin edilen, ya da evde hazırlanan sıvıların kulağa damlatılması oldukça sakıncalıdır. Bu damlaların bilinçsiz kullanımı, iltihabı iyileştirmek yerine daha ciddi kulak hastalıklarına sebep olabilir.
Ağrı Kesici İlaçlar Kullanımı Hakkında Ne Bilmeliyiz?
Günümüzde pek çok ağrı kesici ilaç reçetesiz olarak satılmakta ve yoğun olarak kullanılmaktadır.
Kulak iltihabı ağrısı da dahil olmak üzere, vücudun birçok bölümünde gerçekleşen ağrılarda, ağrı kesici ilaçlar hızlı ve etkili sonuçlar verir. Ancak bu ilaçların bilinçsiz kullanımı, pek çok yan etkiye sebep olabilir.
Ağrı kesici ilaçların kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı maddeler şu şekilde sıralanabilir:
Kullanma Talimatını Okuyun
Kullanacağınız ağrı kesici ilacın prospektüsünü dikkatlice okuyun. İlacın etkileşime girebileceği diğer ilaçlar ve gıdaları inceleyin. İlacı önerilen dozdan fazla kullanmamaya dikkat edin.
Yan Etkileri Anlayın
Ağrı kesici ilacın sebep olabileceği yan etkileri inceleyin. İlacı kullandıktan sonra bu yan etkilerin görülmesi halinde, derhal ilaç kullanımını sonlandırın ve ciddi yan etkilerde bir sağlık kurumuna başvurun.
Alkol Kullanmayın
Ağrı kesici ilacın etkilerini artırabileceği ve yan etkileri tetikleyebileceği için, ilaç kullanımı sırasında alkol tüketiminden kaçının.
Uzun Süre Kullanmayın
Ağrı kesici ilaçların uzun süre kullanılması, etkilerinin azalmasına sebep olur. Bu sebeple, hafif ağrılarda ağrı kesici kullanımına başvurmayın. Kısa sürede geçmeyen ağrılar için, ilaç kullanmak yerine bir uzmana başvurun.
Kulak İltihabından Korunmak İçin Hangi Önlemler Alınabilir?
Kulak iltihabını engellemenin kesin bir yolu olmasa da, çeşitli önlemler alınarak iltihap riski azaltılabilir.
Kulak iltihabı, östaki borusu tarafından solunum yolundan kulağa taşınan bakteriler veya dış kulak yolundan kulağa ulaşan çeşitli mikroorganizmalar sebebiyle oluşur.
Bu etkenlerin kulağa ulaşmasını ve enfeksiyon oluşturmasını engellemek için şu yöntemler uygulanabilir:
- Kulağınızı temiz ve kuru tutun
- Kulağınızı pamuklu çubuklarla temizlemeyin
- Kulağa çeşitli nesneler sokmaktan kaçının
- Sigara içmeyin
- Ellerinizi düzenli olarak yıkayın
Kulak İltihabı Ağrısı Geçmezse Ne Yapılmalıdır?
Kulak iltihabı ağrısı kısa bir süre içinde geçmezse bir KBB uzmanına başvurulması gerekir.
Uzmanlar, kulak iltihabının türünü ve derecesini tespit etmek için kulağı muayene ederler. Eğer gerekli görülürse, çeşitli görüntüleme yöntemleri ve işitme testleri de uygulanır.
Hastaların şiddetli ağrılardan şikayetçi olması durumunda, kulak iltihabı tedavisi sırasında çeşitli ağrı kesiciler kullanılarak ağrılar hafifletilir. Enfeksiyonun tedavisi tamamlandığında, ağrıların da tamamen ortadan kalkması beklenir.
Kulak İltihabı Çocuklarda Daha Sık Görülür Mü?
Kulak iltihabı, bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlere oranla daha sık görülür. Bunun sebebi, çocukların bağışıklık sisteminin daha zayıf olması ve östaki borularının yetişkinlere göre daha kısa ve yatay olmasıdır.
Bir araştırmaya göre, ABD’de doğan her altı çocuktan beşi, üç yaşına gelmeden en az bir defa kulak enfeksiyonu yaşamaktadır.
Alerjik bir yapıya sahip olan ve solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanan çocuklarda, kulak enfeksiyonu görülme olasılığı da daha yüksektir.
Kulak İltihabı ile İlgili Yaygın Yanlış Anlamalar ve Gerçekler
Kulak iltihabı konusunda, halk arasında söylenen pek çok yanlış bilgi vardır. Bunlardan en önemlisi, kulak iltihabının yalnızca çocuklarda olabileceğine inanılmasıdır . Yukarıda da bahsedildiği üzere, kulak iltihabı en çok çocuklarda görülür, ancak tüm yaş grubundan insanlar bu hastalığa yakalanabilir.
Kulak iltihabının tedavisi için mutlaka antibiyotiklerin kullanılması gerektiği de bir başka yanlış bilgidir. Uzmanlar, enfeksiyonun türü ve derecesine bağlı olarak, antibiyotik tedavisine gerek kalmaksızın iltihabı tedavi edebilirler. Bazı hafif vakalarda, herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek görülmeyebilir.
Kulak iltihabı konusunda bir başka doğru bilinen yanlış da, iltihabın evde uygulanacak yöntemlerle tedavi edilebileceğidir. Kulak iltihabı, aktardan veya marketten alınan çeşitli yağ ve bitkilerin kullanılmasıyla iyileşmez. Kulak iltihabının iyileşmesi için bir tedavi gerekiyorsa, bu mutlaka bir doktor tarafından uygulanmalıdır .
Kulak İltihabı Ağrısı: Bir Uzmana Başvurmak Gerekli Olabilir
Kulak iltihabı ağrısı, oldukça can sıkıcı olabilen bir enfeksiyon belirtisidir. Ağrının hafifletilmesinde sıcak kompres gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir. Ağrılar şiddetli bir şekilde devam ediyorsa, ağrı kesicilerin kullanılması hastanın rahatlamasına yardımcı olur.
Kısa süre içinde geçmeyen kulak ağrılarında, bir KBB uzmanına başvurmak, erken teşhis ve tedavi açısından oldukça önemlidir.
İç kulak iltihabı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.