KULAK ÇINLAMASI - TİNNİTUS NEDİR?

Halk arasında kulak çınlaması dediğimiz tinnitus, herhangi bir ses kaynağı olmadan kişinin işittiği seslerdir. Kulak çınlaması çoğunlukla ince bir ses olarak duyulsa da kalın ses veya zonklama şeklinde de ortaya çıkabilir. Genellikle kulakta ıslık sesi, zil sesi, cızırtı, uğultu, vızıltı gibi sesler duyma olarak tarif edilir. Tek kulakta veya iki kulakta birden duyulabilir. Çoğu kişi tarafından sessiz ortamlarda zaman zaman duyulan bu sesler, bazı kişilerde sürekli duyulan, şiddetli ve çok rahatsız edici boyutta olabiliyor. Uzun süren kulak çınlaması kişide stres, depresyon,  odaklanmada güçlük, uyku bozukluğu gibi psikolojik problemleri beraberinde getirebiliyor.

Kulak çınlaması; objektif ve subjektif olmak üzere ikiye ayrılır. Kulak çınlaması şikayetiyle hastanelere başvuran hastaların çoğunda mevcut olan subjektif tinnitus, sadece hastanın duyabildiği, kulakta sürekli çınlama sesi olarak tanımlanır. Objektif tinnitusta ise hem hasta hem de muayene eden kişi (steteskop ile) bu sesi duyabilir.  Tinnitus tek başına bir hastalık değildir, başka hastalıkların habercisi olabilir.

Kulak çınlaması çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Genellikle iç kulakta bir problemden kaynaklı oluşan tinnitus, en çok yüksek gürültüye maruziyet sonrasında veya yaşlanmaya bağlı gelişebilir. Bu hastaların işitme cihazından fayda görme oranı yüksektir. Kulak çınlaması; dış kulak, orta kulak ve iç kulak yapılarında veya işitme sinirlerinde bir sorun sebebiyle oluşabileceği gibi vücutta meydana gelen herhangi bir problemden dolayı da oluşabilir. Subjektif tinnitusa neden olan rahatsızlığın kaynağını kesin olarak  belirlemek zordur. Nedenleri arasında işitme kayıpları, dış veya orta kulakta gelişen enfeksiyon ve tümörler, kulak zarının delinmesi, orta kulakta kireçlenme, ilaç kullanımı, meniere hastalığı, kafa travmaları, MS (Multipl Skleroz), tiroit hastalıkları, B12 eksikliği, psikolojik nedenler gibi birçok neden gösterilebilir. Objektif tinnitusa neden olan rahatsızlıklar arasında ise kulak, baş veya boyunda tümör, kalp ve damar hastalıkları gösterilebilir.

Kişinin kulak çınlaması çok şiddetli olmasa dahi geçmeyen kulak çınlaması, aşırı stres ve kaygı bozukluğu varlığında daha fazla hissedilebiliyor.

Çoğu zaman kulak çınlaması kendiliğinden geçmektedir. Uzun sürdüğü ve şiddetli olduğu durumlarda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Hastanın kulak çınlamasının oluşma sebebine bağlı olarak uygulanacak tedaviler de farklılık gösterir. Tinnitus tedavisinde, ilk olarak altta yatan rahatsızlıkları ortadan kaldırmak hedeflenir. Yapılan araştırmalar tinnitusun kesin bir çözümünün olmadığını göstermektedir. Kulak burun boğaz (KBB) hekiminiz, çınlamanızın kulağa bağlı oluştuğunu düşündüğü takdirde gerekli odyolojik muayene ve testler yapılır. Çınlamanızın altında yatan sebebe bağlı olarak medikal veya cerrahi tedavi, ilaç tedavisi, kulak çınlaması için kulak damlası ve psikolojik tedavi hastalara uygulanabilir. Uzman doktorlar, kulak çınlaması için uygun olan ilaç isimlerini kişilere bildirecektir. Kulak çınlamasına kişiler tek başlarına müdahale etmemeli; damla ve ilaç kullanmadan önce doktorlarına başvurmalıdırlar. Bunların dışında var olan tinnitus'u baskılamaya yönelik  olarak işitme cihazı kullanımı tercih edilebilir. Hastanın işitme kaybı olmasa bile kulak çınlamasına özel bir ses gönderilerek çınlamasının baskılanması sağlanabilir. Hastanın tinnitus frekansı bulunarak o frekansta tinnitusunu baskılayabilecek bir maske gürültüsü gönderilmesi işlemlerini içerir. Dolayısıyla  çınlama, tedavisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bir rahatsızlıktır. 

Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir?

  • Yüksek şiddetli gürültüye maruz kalma, kulak çınlamasının oluşumunda önemli bir yere sahip. Gürültülü ortamlardan uzak durarak veya bu ortamlarda kulak tıkacı kullanarak çınlamanızın ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz.
  • Sinir sisteminde uyarıcı etkiye sahip olan alkol ve kafein içeren (çay, kahve…) içeceklerin tüketimini azaltmalısınız.
  • Dolaşım sistemine etkisinden dolayı fazla tuz tüketmini azaltın.
  • Kulak çınlamanızdan rahatsızlık seviyeniz psikolojik durumunuzla da ilişkilidir. Mümkün olduğunca stresi azaltın. Kulak çınlamanıza odaklanmak da çınlamanızı daha fazla hissetmenize sebep olacaktır.
  • Evde kulak çınlamasını baskılayabilmek için müzik dinleyebilirsiniz. Sessiz ortamlarda, özellikle uyurken kulak çınlamasını daha çok duyuyorsanız müzik dinleyerek çınlamamızı maskeleyebilirsiniz.

 

 

 

 

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP