Kulak arkası işitme cihazı kullanan biri

Kulak arkası işitme cihazı, yakın bir döneme kadar en çok tercih edilen işitme cihazı türüydü. Bugün çok daha küçük işitme cihazları piyasaya sürülmüş olsa da, hala birçok işitme kaybı yaşayan kişi için tek seçenek bu cihazlardır.

Kulak arkası işitme cihazları, yüksek güç kapasitesi ve kullanım kolaylığı gibi birçok avantaja sahiptir. Boyutları kulak içi ve kanal içi işitme cihazlarına göre bir hayli büyük olduğu için, özellikle genç yaşta ve çalışan kişiler tarafından daha az tercih edilirler. 

Bu yazıda, kulak arkası işitme cihazı nedir sorusuna yanıt verilmiş ve bu cihazların nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili sorular yanıtlanmıştır.

Ayrıca, kulak arkası işitme cihazı fiyatları hakkında bilgi verilmiştir.

Kulak Arkası İşitme Cihazı Nedir?

Kulak arkası işitme cihazı (BTE), gövdesi kulağın dışında bulunan ve birden çok parçadan oluşan bir işitme cihazı çeşididir.

Bu çeşit cihazlar, kullanımları kolay olduğu için bebek ve çocuklarda tercih edilir. Ayrıca, amplifikatör ve mikrofon gibi bileşenleri kulağın dışında bulunduğu ve diğer işitme cihazlarına göre daha büyük olduğu için, ileri ve çok ileri derece işitme kaybı vakalarında da bu cihazlar kullanılır. 

Yakın zamana kadar tek kullanımlık çinko-hava karışımı piller kullanılan kulak arkası işitme cihazlarında, son yıllarda lityum-iyon piller de tercih edilmeye başlanmıştır.

Lityum-iyon piller, eski geleneksel pillerin aksine şarj edilebilme özelliğine sahiptir. Bu durum, son zamanlarda daha az tercih edilen kulak arkası işitme cihazlarının tekrar popüler hale gelmesine katkı sağlamıştır.

Kulak arkası işitme cihazını oluşturan ana parçalar şu şekilde sıralanabilir:

Gövde: Kulak arkası işitme cihazlarını diğerlerinden ayıran en önemli özellik gövdeleridir. Kulak arkasına yerleştirilen ve mikrofon, işlemci, amplifikatör, pil gibi bileşenleri içinde bulunduran gövde, yüksek güç ve uzun kullanım ömrü konularında avantaj sağlar.

Bazı kulak arkası işitme cihazlarında, hoparlör de gövdenin içindedir. Fakat bazı cihazlarda hoparlör kulak içine yerleştirilir. Son yıllarda, işitme cihazı üreticileri, kulak arkası işitme cihazlarını daha estetik bir hale getirmek için, renklendirilmiş gövde tasarımları üretmektedir.

Kulak Kalıbı: Kulak kalıbı, işitme kaybı yaşayan kişinin kulağına özel olarak hazırlanan ve gövdede üretilen sesleri kulağa kayıpsız bir şekilde iletmeyi sağlayan parçadır. Kulak kalıbının kulak ile tam uyum sağlayamadığı durumlarda, işitme cihazı en iyi performansta çalışamaz.

Bu sebeple, kulak kalıbı için gerekli ölçülerin bir uzman tarafından alınması ve kalıbın yetkili kişiler tarafından hazırlanması gerekir.

Tüp/Hortum: Gövde ve kulak kanalı arasındaki bağlantı bu parça sayesinde sağlanır. Kulağa uygun büyüklükte hortumlar, hazır olarak kullanılır.

Kulak Arkası İşitme Cihazı Nasıl Kullanılır?

Kulak arkası işitme cihazı nasıl takılır ve nasıl kullanır gibi sorular pek çok kişi tarafından merak edilir.

Kulak arkası işitme cihazı modelleri, piyasadaki tüm işitme cihazı çeşitleri arasında kullanımı en kolay olan cihazlardandır. Cihazın tüm parçaları bir araya getirildikten sonra, ilk olarak kulak kalıbı dış kulağa yerleştirilir. Ardından, kulak hafifçe dışa çekilerek gövde arkaya oturtulur.

Bu işlemlerden sonra işitme cihazı kullanıma hazır hale gelir.

Pek çok kulak arkası işitme cihazı, gövde üstünde tuşlara sahiptir. Bu tuşlar, ses seviyesini değiştirmeye ve eğer işitme cihazı bu özelliğe sahipse daha önceden kaydedilmiş ayarları kullanmaya yardımcı olur. 

Kulak arkası işitme cihazı kullanıcılarının dikkat etmesi gereken bir başka durum, geceleri cihazı kapalı konumda ve pil bölmesini açık konumda bırakmaktır.

Böylece hem pilin hızlıca tükenmesi engellenmiş olur, hem de gün içinde kullanım sırasında oluşmuş olan nem buharlaşır. 

Kulak arkası işitme cihazı, kullanımı kadar temizlemesi de kolay bir çeşittir. Fakat yine de, kullanıcıların cihazı temin ettikleri işitme merkezinden, cihaz temizliği konusunda detaylı bilgiler almaları gerekir.

Tüm işitme cihazları, oldukça karmaşık yapıya sahip cihazlar olduğu için, uygun olmayan koşullarda temizlenmeleri ciddi hasarlara sebep olabilir.

Kulak Arkası İşitme Cihazı Fiyatları

Kulak arkası dijital işitme cihazı fiyatları pek çok farklı değişkene bağlı olarak belirlenir.

Piyasada çok fazla kulak arkası işitme cihazı seçeneği olduğu için, geniş bir fiyat skalası da bulunabilir. İşitme cihazının programlanabilir olup olmadığı, fiyatı etkileyen önemli faktörlerden biridir.

Bazı cihazlar, ileri ve çok ileri derece işitme kaybı yaşayan kişilerin sorunlarını çözmek için, bazı cihazlar ise daha hafif işitme kaybı vakaları için üretilir. Cihazların sahip olduğu akustik teknolojiler de fiyatları etkiler.

Örneğin, kulak arkası dijital programlanabilir işitme cihazı modelleri oldukça gelişmiş cihazlar olduğu için, fiyatları da diğer cihazlara göre daha yüksek olabilir.

Doktorunuz tarafından bir kulak arkası işitme cihazı edinmeniz gerektiği belirtildiyse, dünyanın önde gelen markalarının ürettiği işitme cihazları hakkında bilgi almak için Duymer uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.

Duymer, Türkiye genelinde 100’den fazla şubesiyle, işitme cihazları alanında hizmet veren en büyük kurum olma özelliğine sahiptir.

Sizler de Duymer ile iletişime geçerek kulak arkası işitme cihazlarıyla ilgili her türlü sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP