Kulak ağrısına ne iyi gelir

Kulak ağrısı, birçok insanın hayatında en az bir defa tecrübe ettiği, şiddetine bağlı olarak bir hayli can sıkıcı olabilen bir durumdur.

Kulak ağrısını ortaya çıkaran pek çok farklı neden vardır. Bu nedenlerden bazıları doğrudan kulak ile ilişkili, bazıları ise vücudun farklı bölgelerindeki sorunlarla bağlantılıdır. Ağrılar, bazen kısa bir süre içinde kendiliğinden geçerken, bazı durumlarda altında yatan neden tedavi edilmediği sürece artarak devam eder.

Kulak ağrısı, bir takım ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olarak ortaya çıkabileceği için, kısa bir süre içinde geçmezse uzmanlar tarafından teşhis edilmesi gereken bir sorundur.

Bu yazıda, kulak ağrısını ortaya çıkaran nedenler ve tedavi yöntemleri incelenmiştir. Kulak ağrısı hakkında merak edilen birçok soru yanıtlanmış ve bu sorunu yaşayanlara yardımcı olabilecek bilgiler verilmiştir.

Kulağın Yapısı Nasıldır? Kulakta Neler Bulunur?

Kulak, işitme ve dengeden sorumlu olan oldukça karmaşık bir organdır. Kulak yapısı, üç farklı bölümden oluşur. Kulağın bölümleri ve içerdiklerii yapılar şu şekilde açıklanabilir:

  • Dış Kulak: Dış kulak, kulak kepçesi (kulağın görünen kısmı) ve kulak yolundan oluşur. Kulak kepçesi, ses dalgalarını toplamaya ve onları kulak kanalına yönlendirmeye yarayan özel bir şekle sahiptir. Kulak kanalı, ses dalgalarını kulak zarına taşıyan dar, tüp benzeri bir yapıdır.
  • Orta Kulak: Orta kulak, kulak zarı ile iç kulak arasında yer alır. Kemikçik olarak da anılan üç küçük kemik içerir. Bu kemikçiklere, çekiç, örs ve üzengi adı verilir. Bu kemikler ses dalgalarını yükseltir ve kulak zarından iç kulağa iletir. Orta kulak, dış kulak ile arasındaki hava basıncını eşitlemeye yardımcı olan östaki borusu ile boğazın arkasına bağlanır.
  • İç Kulak: İç kulak, kulağın en karmaşık kısmıdır ve ses dalgalarını beynin ses olarak yorumlayabileceği elektrik sinyallerine dönüştürmekten sorumludur. Aynı zamanda denge organlarını da içerir. İç kulak, ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştüren spiral biçimli bir organ olan koklea ile beynin konum ve hareketindeki değişiklikleri algılayan vestibüler sistemden oluşur.

Kulak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Kulak ağrısı, genellikle kulakta gerçekleşen bir sorun ile ilişkili olarak ortaya çıkar. Kulak ile bağlantılı diğer organlarda yaşanan sorunlar da kulak ağrısına neden olabilir. Sık karşılaşılan ve kulak ağrısı ile ilişkili olabilen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Tüm bu belirtilerin şiddeti, kulak ağrısının altında yatan sebebe bağlı olarak değişebilir. Bu belirtiler ve kulak ağrısı, ciddi sağlık sorunlarını işaret ediyor olabileceği için, yukarıdaki semptomların biri veya birkaçını yaşayan kişilerin en yakın sağlık kurumuna başvurmaları gerekir.

Kulak hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak için: Kulak Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kulak Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kulak ağrısının nedenleri - infografik

Kulak ağrısı, önemsiz ve kendi kendine geçebilecek bir sorun ile ilişkili olabileceği gibi, ciddi enfeksiyonlar ve nörolojik sorunların belirtisi olarak da görülebilir. Kulak ağrısı şikayetiyle hastanelere başvuran kişilerde yaygın olarak görülen nedenler şu şekilde açıklanabilir:

  • Kulak enfeksiyonları: Orta veya dış kulak enfeksiyonları, kulak ağrısının en yaygın nedenleri arasında gösterilebilir. Otitis media adı verilen ve en çok çocuklarda görülen orta kulak iltihabı ile, yüzücü kulağı olarak da anılan dış kulak iltihabı, kulak ağrısına sebep olan en yaygın enfeksiyonlardır.
  • Yaralanma veya travmalar: Kulak ve çevresine gelen darbeler sonucu oluşan travma ve yaralanmalar da kulak ağrısına sebep olabilmektedir.
  • Kulak kiri birikmesi: Kulak kiri olarak adlandırılan ve kulağın yapılarını dışarıdan gelebilecek zararlı etkilerden koruyan salgı, çoğu insanda kendiliğinden kulak dışına atılır. Fakat bazı insanlarda bu salgı kulak kanalında birikip sertleşebilir ve bu durum kulak ağrısına neden olur.
  • Östaki borusu sorunları: Orta kulağı boğazın arkasına bağlayan östaki borusu tıkanabilir veya şişerek kulak ağrısına ve basınca neden olabilir. Bu durum, genellikle solunum yolu enfeksiyonları sonucunda ortaya çıkar ve devamında kulak enfeksiyonları da oluşabilir.
  • Eklem bozuklukları Temporomandibular eklem olarak bilinen alt çene ekleminde meydana gelebilecek yapısal bozukluklar kulak ağrısına neden olabilir. Bu sorun, kulağın yanı sıra baş ve çenede de ağrı oluşturur.
  • Diş sorunları: Çürük dişler veya gömülü yirmilik dişler gibi diş sorunları bulundukları taraftaki kulakta şiddetli ağrılara sebep olabilir.
  • İç kulak hastalıkları Meniere hastalığı ve otoskleroz gibi iç kulak hastalıkları, vertigo, kulak çınlaması ve kulak ağrısına sebep olabilir.

Bunlar kulak ağrısına sebep olan yaygın sebeplerdir. Yukarıda sayılan pek çok rahatsızlık, tedavi edilmezlerse ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceği için, kısa bir süre içinde geçmeyen kulak ağrısı yaşayan kişilerin bir uzmana başvurması gerekmektedir.

Kulak Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

Kulak ağrısı, altında yatan nedenin doğrudan kulak ile mi yoksa vücudun başka bir kısmı ile mi ilgili olduğuna göre ikiye ayrılır. 

Primer (Birincil) Kulak Ağrısı

Birincil kulak ağrısı, kulağın bölümlerinde gerçekleşen sorunlardan kaynaklanan ağrı çeşididir. Kulak enfeksiyonları, kulak yaralanmaları veya travması, kulak kiri birikmesi ve östaki borusu işlev bozukluğu gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanan kulak ağrıları bu sınıfa dahildir. Ağrı keskin veya donuk, sürekli veya aralıklı olabilir. Buna işitme kaybı, kulak çınlaması (tinnitus) veya kulaktan akıntı sıvı gelmesi gibi diğer belirtiler eşlik edebilir. Birincil kulak ağrısının tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Çoğu durumda ilaçlar ve  kulak damlaları tedavi için yeterli olabilir. Ancak bazı kulak hastalıklarının cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi gerekebilir.

Sekonder (İkincil) Kulak Ağrısı

İkincil kulak ağrısı, kulak dışından kaynaklanan ancak kulağa yansıyan ağrıdır. Bu durum, vücudun bir kısmından gelen ağrı sinyallerinin kulaktan geliyormuş gibi algılanmasıyla meydana gelir. Sekonder kulak ağrısının yaygın nedenleri arasında diş enfeksiyonları veya gömülü yirmilik dişler gibi diş problemleri, temporomandibular eklem bozuklukları, sinüs enfeksiyonları, boğaz enfeksiyonları ve kafa yaralanmaları yer alır. Sekonder kulak ağrısı tedavisi, ağrının altında yatan nedene bağlı olarak çok çeşitli yöntemlerle gerçekleşebilir.

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak ağrısının hangi yöntemle giderileceğini belirlemek için, önce ağrıya neden olan faktörün tespit edilmesi gerekir.

Kulak ağrısına sebep olan sorunun teşhisi ve tespiti uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Bu sebeple, kulak ağrısı yaşayan kişilerin bir doktor tarafından tavsiye edilmeyen hiçbir tedavi yöntemini uygulamaması gerekir. Kulak ağrısının giderilmesinde kullanılan bazı yöntemler şu şekildedir:

  • Çeşitli ilaçlar: Ağrının bir darbeden veya travmadan kaynaklandığı ve kendi kendine iyileşmesi beklenen durumlarda, uzmanlar çeşitli ağrı kesicilerin kullanılmasını önerebilir. Ağrıların sebebi kulak enfeksiyonları olduğu durumlarda, doktorlar çeşitli antibiyotikler kullanarak enfeksiyonu tedavi edebilir. Bu durum, kulak ağrılarının sona ermesine yardımcı olur.
  • Sıcak ve soğuk kompres: Ağrıyan kulağa sıcak kompres uygulamak, iltihaplanma olan durumlarda olumlu etkiler yapabilir. Soğuk kompres ise ağrıları geçici bir süre dindirebilir. Sıcak ve soğuk kompresin rahatlatıcı etkileri vardır fakat tedavi edici etkileri yoktur.
  • Kulak damlaları: Doktor tarafından tavsiye edilen kulak damlaları, kulak enfeksiyonları veya iltihaplanma ile ilişkili ağrıları hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Burun spreyleri: Kulak ağrısına tıkanıklık neden oluyorsa, tuzlu su spreyleri ve nazal dekonjestanlar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Geçmeyen Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak ağrısı, genellikle altında yatan sebebin tedavi edilmesiyle birlikte ortadan kalkar. Bazı hastalar, kulak ağrısının sürekli devam ettiği yönünde şikayetler ile polikliniklere başvurur. Eğer kulak ağrısı kalıcı bir hal aldıysa, bunun başlıca sebepleri şöyle sıralanabilir:

  • Kronik kulak enfeksiyonları: Kronik kulak enfeksiyonları, kulakta devam eden ağrı, iltihaplanma ve sıvı birikmesine neden olabilir.
  • Yaralanma veya travma: Darbe sonucunda oluşan bazı yaralanmalar ve travmalar, kulakta kalıcı hasara yol açabilir. Kulak, oldukça karmaşık yapılardan oluşan bir organ olduğu için, burada gerçekleşen sorunlar her zaman tedavi edilemez. Darbe ve travma sonucu oluşan yapı bozuklukları, kalıcı ağrılara sebep olabilir.
  • Sinir hasarı: Kulak veya çevresindeki sinirlerin hasar görmesi geçmeyen kulak ağrılarına sebep olabilir. Örneğin, trigeminal nevralji olarak bilinen, yüzde bulunan sinirlerin hasar görmesiyle ortaya çıkan ve tedavisi olmayan hastalık, şiddetli kulak ağrılarına sebep olur.
  • Kafa içi tümörleri: Kafa içinde oluşabilen çeşitli tümör ve kistler kulak ağrısına neden olabilir. Bu tümörler arasında kulak ağrısı ile en çok ilişkilendirilen akustik nörinomdur. Akustik nörinom, kulaktan beyne giden sinirler üzerinde gelişen, iyi huylu ve yavaş büyüyen bir tümördür.

Kulak Ağrısı Kendi Kendine Geçer Mi?

Kulak ağrısının kendiliğinden geçip geçmeyeceği tamamen altında yatan nedene bağlıdır. Bazen, hafif solunum yolu enfeksiyonları ya da aşırı yorgunluk gibi nedenler kulak ağrısını ortaya çıkarabilir. Bu gibi durumlarda, kulak ağrısı herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın, kendi kendine geçebilir.

Ancak, pek çok durumda kulak ağrısının geçmesi için altında yatan nedenin tedavi edilmesi gerekir. Örneğin, kulak kiri birikmesinden kaynaklanan ağrılar, bir uzman tarafından kulaktaki kir temizlenmediği sürece artarak devam eder. Orta kulak enfeksiyonları gibi, kulak ağrısına neden olan bazı hastalıklar kendiliğinden iyileşmez ve tedavi edilmedikleri sürece daha ciddi bir hal alabilir. 

Kulak ağrısı yaşayan kişilerin ağrıları kısa bir sürede geçmiyorsa, kendiliğinden geçmesini beklemeden bir uzmana başvurması gerekir. Çünkü kulak ağrısı ile ilişkili olarak ortaya çıkabilen birçok hastalık, erken teşhis edildiğinde çok daha kolay tedavi edilebilir.

Daha detaylı bilgi almak için makalemizi okuyabilirsiniz: Kulak Ağrısı Kendi Kendine Geçer Mi?

Sıcak Havlu Kulak Ağrısına İyi Gelir Mi?

Kulak enfeksiyonları, östaki borusundaki sorunlar veya solunum yolu enfeksiyonları gibi durumların neden olduğu kulak ağrısını gidermek için ılık bir havlu yardımcı olabilir. Sıcaklık, kan akışını artırarak, etkilenen bölgedeki ağrı ve basıncı hafifletir.

Kulak ağrısını gidermek için izlenebilecek adımlar basitçe şu şekildedir:

  1. Temiz bir havluyu ılık suya batırın.
  2. Fazla suyu sıkın.
  3. Sıcak havluyu etkilenen kulağa 10-15 dakika tutun.
  4. Günde birkaç kez gerektiği kadar tekrarlayın.

Cildi yakmamak veya daha fazla tahrişe neden olmamak için havlunun çok sıcak olmadığından emin olmak önemlidir. Sıcak havlunun tedavi edici bir etkisi olmadığını ve ancak geçici bir rahatlama sağlayabileceğini unutmamak gerekir. Kulak ağrısına sebep olan durumların tedavisi için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Sakız Çiğnemek Kulak Ağrısına İyi Gelir Mi?

Sakız çiğnemek, uçak yolculuğu veya tüplü dalış sırasında olduğu gibi, orta kulaktaki basınç değişikliklerinin neden olduğu kulak ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sakız çiğnemek, orta kulağı boğazın arkasına bağlayan östaki borusunu açmaya ve kulak zarının her iki tarafındaki basıncı eşitlemeye yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, sakız çiğnemek her tür kulak ağrısı için olumlu etkiler göstermeyebilir. Örneğin, kulak enfeksiyonlarından ve çene eklemindeki bozukluklardan kaynaklanan ağrılarda sakız çiğnemek önerilmeyebilir. Sakız çiğnemek, kulak ağrılarını azaltmaya yardımcı olduğu durumlarda dahi, ağrının altında yatan bir hastalık varsa bunu iyileştirmeyecektir.

Kulak İltihabı Ağrısı için Evde Ne Yapılır?

Kulak iltihapları, uzman doktorlar tarafından çeşitli ilaçlar kullanılarak tedavi edilmesi gereken sağlık sorunlarıdır. Zamanında tedavi edilmeyen kulak iltihabı, kalıcı işitme kaybı da dahil olmak üzere pek çok soruna sebep olabilir. Kulak iltihabı tedavisi sırasında ve kulak iltihabı ağrısını hafifletmek için evde uygulanabilecek destekleyici yöntemler şunlardır:

  • Sıcak kompres: Etkilenen kulağa sıcak kompres uygulamak ağrıyı hafifletmeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Çok sıcak olmadığından ve çok fazla bastırmadığınızdan emin olarak, ılık bir havlu veya ısıtma yastığı kullanabilirsiniz.
  • Ağrı kesiciler: Eczanelerde reçetesiz olarak satılan pek çok ağrı kesici olsa da, doktorunuza danışmadan hiçbir ağrı kesici kullanmamanız gerekir. Özellikle iltihabın iyileştirilmesi için antibiyotiklerin kullandığı durumlarda, aynı anda kullanılmaması gereken ilaçları kullanmaktan kaçınmak için bir uzmana danışmak önemlidir.
  • Bol su tüketimi: Bolca su tüketmek hem vücudun iyileşme hızını arttırır hem de kan akışını hızlandırarak ağrıların azalmasına yardımcı olabilir.
  • Tahriş edici maddelerden kaçının: İyileşme süresini uzatabileceği için duman, toz ve alerjenler gibi tahriş edici maddelere maruz kalmaktan kaçının.

Yukarıda sayılanlar kulak iltihabının iyileşmesini sağlamaz, ancak tedavi sürecinde ağrıların azalması ve vücudun kendini daha hızlı iyileştirilmesi konusunda yardımcı olabilir. Kulak iltihapları, ağrının yanında yüksek ateş gibi ciddi semptomlar oluşturabilir. Bu tür ciddi belirtilerin arttığı durumlarda en yakın sağlık kurumuna başvurulması gerekir.

Kulak İçi Ağrısı Neden Olur?

Kulak içinde oluşan ağrılar, genellikle birincil kulak ağrısı olarak adlandırılan ve doğrudan kulak ile ilişkili sorunlardan kaynaklanır. Bu sorunlar arasında en yaygın olarak görülen, otitis media olarak da bilinen orta kulak enfeksiyonudur. Otitis media, östaki borusunun çeşitli sebeplerle görevini yerine getirememesi ve orta kulakta sıvı birikmesi sonucunda oluşabilen bir enfeksiyondur.

Kulak içinde sıklıkla ağrıya sebep olan bir başka durum, kulak kiri birikmesidir. Kulak kiri, kulak kanalından dışarıya atılamadığı durumlarda orta kulağa doğru ilerleyebilir ve kulak zarına baskı oluşturabilir. Bu durumda kulak içinde ağrıya sebep olur.

Ağrıyan Kulağa Nasıl Masaj Yapılır?

Ağrıyan kulağa masaj yapılması her zaman olumlu sonuçlar doğurmaz. Eğer kulak ağrısına sebep olan problem, çene veya dişlerden kaynaklanıyor ya da gerilim tipi baş ağrısı kulakta da etki gösteriyorsa, nazikçe masaj yapmak yardımcı olabilir. Ayrıca, östaki borusundaki sorunların sebep olduğu kulakta sıvı birikmesi durumlarında da, masajın rahatlatıcı etkileri olabilir. Kulak ağrısına yönelik masaj yaparken şu yöntemler uygulanabilir:

  1. Parmaklarınızla kulakların arkasından boyuna doğru devam eden, aşağı yönlü bir basınç uygulayın.
  2. Aşağı yönlü baskıyı sürdürürken, parmaklarınızı kulaklarınızın önüne doğru ittirin.

Birkaç kez bu hareketleri tekrarlamak, orta kulakta biriken sıvının östaki borusuna doğru akmasına ve ağrıların azalmasına yardımcı olabilir.

Kulak Ağrısı için Acile Gidilir Mi?

Çoğu durumda, kulak ağrıları acil müdahale gerektiren durumlar değildir. Kulak burun boğaz (KBB) polikliniklerinde en yakın tarihe randevu almak yeterli olur. Fakat bazı durumlarda, kulak ağrısı acil müdahale edilmesi gereken bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir. Kulak ağrıları sebebiyle acile gidilmesini gerektiren başlıca nedenler şunlardır:

  • Şiddetli ağrı: Kulak ağrısı şiddetli ve ani ise veya ateş, baş dönmesi veya işitme kaybı gibi diğer semptomlarla birlikteyse, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumun işareti olabilir.
  • Kulaktan akıntı: Kulakta akıntı veya kanama olduğu durumlar, kulak zarı yırtılmasının veya yayılmış bir enfeksiyonun belirtisi olabilir ve acil tıbbi müdahale gereklidir.
  • Kulakta yabancı cisim: Ağrıya kulağa kaçmış bir cisim sebep oluyorsa, kulağın daha fazla zarar görmesini veya yaralanmasını önlemek için bir uzman tarafından müdahale edilmesi gerekir.
  • Hasta öyküsü: Yakın zamanda kulak ameliyatı veya kulak yaralanması geçirdiyseniz ve şiddetli ağrı, kanama gibi belirtiler yaşıyorsanız, hemen tıbbi yardım almanız önemlidir.

Kulak Ağrısına Hangi İlaç İyi Gelir?

Kulak ağrısı tedavisinde kullanılacak ilaçlar, tıbbi teşhis sonrasında uzmanlar tarafından belirlenir. Bilinçsiz ilaç kullanımı ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceği için, doktor tarafından önerilmediği sürece, kulak ağrısı da dahil hiçbir sorunun giderilmesinde ilaç kullanılmamalıdır. Uzmanların, kulak ağrısı tedavisi için kullandığı başlıca ilaçlar şunlardır:

  • Antibiyotikler: Kulak ağrısına bakteriyel bir enfeksiyon neden oluyorsa, enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı olmak için antibiyotikler reçete edilebilir.
  • Ağrı kesiciler: Asetaminofen, ibuprofen veya naproksen gibi  ağrı kesiciler, kulak ağrısı ve birlikte gelişen yüksek ateşi azaltmada etkili olabilir.
  • Kulak damlaları: Çeşitli kulak damlaları kulakta ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olması amacıyla kullanılabilir.
  • Kortikosteroid ilaçlar: Bu ilaçlar, orta kulak ve dış kulakta oluşan enfeksiyonların ilerlediği durumlarda, iltihabı azaltmak ve ağrıları hafifletmek amacıyla kullanılabilir.
  • Antiviral ilaç: Nadiren kulak ağrısına herpes zoster (zona) gibi viral bir enfeksiyon neden olabilir. Böyle durumlarda enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı olması için antiviral ilaçlar reçete edilebilir.

Kulak Ağrısı Antibiyotiksiz Geçer Mi?

Kulak ağrısına neden olan pek çok sorun antibiyotik kullanmadan ortadan kaldırılır. Antibiyotikler, kulak ağrısına bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu durumlarda, enfeksiyonu etkisiz hale getirmek için kullanılır. Yukarıda detaylı bir şekilde anlatıldığı gibi, kulak ağrısına sebep olan ve enfeksiyonlarla ilişkili olmayan pek çok durum vardır. Uzmanlar, kulak ağrısının altında yatan sebebi teşhis ettikten sonra, ilaç tedavisi uygulanması gerekip gerekmediğine karar verir.

Gereksiz antibiyotik kullanımı, uzun vadede bağışıklık sistemine ciddi olumsuz etkiler yapar ve çeşitli bakterilerin daha ciddi sağlık sorunları oluşturmasına imkan sağlar. Bakteriler, antibiyotiklere karşı direnç oluşturabilir. Bu sebeple, bilinçsiz ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak, hem birey hem de toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak ağrısı, bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlere benzer sebeplerle ortaya çıkar. Kulak ağrısının tedavisinde kullanılacak yöntemler de, çocuk sağlığı konusunda uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen muayene ve testler sonucunda belirlenir. Bebekler ve çocuklar, yetişkinlere oranla bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oldukları için, bu yaş gruplarında kulak ağrısı görülme olasılığı daha yüksektir.

Özellikle bebekler, kulak ağrısı yaşadığını ifade etmekte zorlanabilir. Bebeğin elini sürekli kulağına götürmesi ve ağlaması gibi davranışlar kulak ağrısı belirtisi olabilir. Ayrıca, kulakta sıcaklık olması, enfeksiyon ve yüksek ateş belirtisi olarak görülebilir. Ebeveynlerin, bebeklerin davranışlarını izlemesi ve gerekli durumlarda sağlık kurumlarına başvurması gerekir.

Kulak Ağrısı Ne Kadar Sürer?

Kulak ağrısı, altında yatan nedene bağlı olarak, çok kısa veya çok uzun süre boyunca devam edebilir. Kulağa gelen hafif darbeler sonucunda ortaya çıkan ağrı, birkaç saat içinde kendiliğinden geçebilir. Fakat bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu kulak ağrıları, enfeksiyon tıbbi yöntemlerle tedavi edilmediği sürece artarak devam edebilir. Kulak kiri birikmesi gibi durumların sebep olduğu kulak ağrısı, kulak bir uzman tarafından uygun yöntemle temizlenene kadar etkisini sürdürebilir.

Bazı kulak ağrıları, kalıcı yapı bozuklukları veya cerrahi işlem gerektiren tümörler sebebiyle oluşur. Bu gibi durumlardan kaynaklanan ağrılar çok uzun süre boyunca devam edebilir. Kulak ağrılarının kronik hale gelmesi durumunda, hastaların yaşam boyu ağrı kesiciler kullanması gerekebilir. 

Kulak Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Kulak ağrısına sebep olan soruna bağlı olarak, çok çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Aşağıda, kulak ağrısının başlıca nedenlerinin nasıl tedavi edilebileceği detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Kulak Enfeksiyonlarının Tedavisi

Kulakta yaşanan bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikler kullanılır. Yardımcı ilaçlar olarak ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve çeşitli kulak damlaları kullanılabilir. Bazı durumlarda, enfeksiyonun oluşturduğu hasarı iyileştirmek için cerrahi işlem gerekebilir. Uygun tedavi, kişiye ve enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak değişir.

Yaralanmalar ve Travmaların Tedavisi

Kulak yaralanmaları ve travmalarının tedavisi, yaralanmanın tipine ve ciddiyetine bağlıdır. Hafif yaralanmalar kendi kendine iyileşebilirken, daha ciddi yaralanmalar ameliyat gerektirebilir. Tedavi seçenekleri arasında ağrı ve iltihaplanma için ilaçlar, kulak damlaları ve daha fazla yaralanmayı önlemek için de kulak koruma önlemleri yer alabilir.

Kulak Kiri Birikmesinin Tedavisi

Kulak kiri birikmesi, KBB polikliniklerinde uzmanlar tarafından kolayca tedavi edilir. Kulak kiri çok sertleşmişse, yumuşatmak için kulak damlaları kullanılabilir. Daha sonra, kulak kiri kulak kanalından çıkarılır. Kulak kirini çıkarmak için pamuklu çubuk veya başka nesneler kullanmak, kulak kirinin daha derine ittirilmesine ve kulak zarına yapışmasına sebep olabileceği için oldukça sakıncalıdır.

Kulak Ağrısı Önlenebilir Mi?

Yaralanma ve travmalar gibi sebeplerle ortaya çıkan kulak ağrılarından kaçınmak mümkün olmayabilir.

Fakat kulak ağrısına sebep olabilecek sorunların oluşma ihtimalini azaltacak bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek sese maruz kalmaktan kaçının veya yüksek sese maruz kalmak kaçınılmazsa kulak koruyucu kullanın. Ayrıca hangi sesler işitme kaybına neden olur bilmek gerekir.
  • Kulakları düzenli olarak temizleyerek ve kulak kanalında pamuklu çubuk kullanmaktan kaçınarak kulağınızı hijyenik durumda tutun.
  • Alerjiler veya solunum yolu enfeksiyonları gibi durumların kulaklara yayılmasını önlemek için hemen tedaviye başlayın.
  • Sigara içmekten veya sigara dumanına maruz kalmaktan kaçının.

Bu önleyici tedbirlerin alınması, kulak ağrılarının kesin olarak önüne geçmese de, ağrıların oluşması riskini azaltabilir.

 

 

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP