İşitme kaybı yaşadığınızı düşünüyorsanız, çevrenizdeki sesleri algılamakta güçlük çekiyorsanız, sesli bir ortamda size anlatılanları duymakta zorlanıyorsanız vakit kaybetmeden bir işitme testi yaptırmanız gerekir. İşitme testi, odyometrist tarafından uygulanmaktadır. Test sonucunda ne kadar ses işitebildiğiniz tespit edilir.
İşitme testi, kişinin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca erken teşhis ve tanı için de gereklidir. Kulağınız ve işitmeniz ile ilgili bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız, bir kulak burun boğaz doktoruna muayene olabilirsiniz. Muayene sonucunda doktorunuz sizi odyometrise yönlendirecektir ve işitme testi sonucunda tanı konulabilir.
İşitme Testi Çeşitleri Nelerdir?
Saf Ses Odyometrisi
Saf ses odyometrisi için işitme testinin temel unsurudur diyebiliriz. Bu test ile beraber kişinin her iki kulağının da minimum duyma seviyesi belirlenmektedir. Saf ses odyometrisinde testi olan kişi ses geçirmeyen bir kabine alınır ve kulaklık takılması istenir. Daha sonra farklı frekanslarda sesler dinletilir ve kişiden sesi duyduğu anda butona basması beklenir. Hava yolu ve kemik yolu işitme seviyeleri de saf ses odyometrisi ile belirlenebilir. Hava yolu ölçümü kişinin işitme eşiğini tanımlarken, kulak kepçesinden beyne kadar olan işitme yolu hakkında bilgi alınmasını sağlar. Kemik yolu ölçümü ise, iç kulaktan itibaren bir bilgi edinilmesine yardımcı olur.
Konuşma Odyometrisi
Konuşma odyometrisi kişinin söylenenleri duyma ve anlama eşiği ile ilgi bilgi vermektedir. Bu işitme testinde kişiye kelimeler söylenir ve bu kelimelerin tekrarlanması beklenir. Kişinin ona söylenen kelimelerin kaçta kaçını tekrar edebildiğine bakılarak bir sınır belirlenir. Oldukça önemli bir testtir. Sonucunda kişiye işitme cihazının gerekli olup olmadığı hakkında bilgi verebilir. Test içerisinde öncelikle çok heceli cümleler dinletilir ve tekrar ettirilir. Daha sonra hem çok heceli hem de karmaşık cümleler dinletilerek seviye belirlenir.
Timpanometri
İşitme testinde uygulanan timpanometri, kişinin orta kulak basıncını ölçmeye yardımcı olur. Oldukça basit bir testtir. Dış kulak yoluna basınç uygulanır. Bu şekilde orta kulak ve kulak zarındaki hareketlilik hakkında bilgi alınır. Timpanometri bebeklere de uygulanabilen bir testtir. Ancak, kulak zarının delik olduğu durumlarda uygulanamaz. Kulaktaki sıvı birikimi hakkında bilgi alınmasını sağlar.
Akustik Refleks Ölçümü
Akustik refleks, algılanan ses sonrasında orta kulakta yer alan strapes kasının hareketidir. Ölçümü timpanometri ile yapılır. Işitme yolları hakkında beyin sapı düzeyine kadar bilgi vermektedir. Kulağa verilen yüksek şiddette ses ile alınan refleks ölçümlenir. Işitme kaybına neden olan durumun yeri, akustik refleks ölçümü ile belirlenir.
Beyin Sapı Odyometrisi
İç kulaktan beyin sapına kadar olan seslerin iletimi hakkında bilgi edinmemizi sağlayan beyin sapı odyometrisi testi elektiriksel bazlı dalgalar yardımıyla ölçülmektedir. Bu işitme testi yapılırken kişinin uyuması gerekmektedir.
Yeni Doğan İşitme Testi
Adından anlaşıldığı üzere yeni doğmuş ve 6 saatini doldurmuş bebeklerde uygulanır. Uyku sırasında yapıldığı için bebeği rahatsız etmez. Oldukça basit bir ölçümdür. Birkaç dakika gibi kısa bir süre içinde sona erer. Bu test içinde bebeğin dış kulak yoluna prob yerleştirilir ve iç kulağa özel bir ses yollanır.
İşitme Testi Nerede Yapılır?
İşitme sorunu yaşadığını düşünüyorsanız eğer mutlaka iyi bir KBB doktoruna görünmelisiniz. Doktorunuz eğer gerek görürse sizi, işitme testini gerçekleştirecek olan odyoloji bölümüne yönlendirir. İşitme testi sonrasında sonuçlarınız, KBB doktoru tarafından değerlendirir ve durumunuza en uygun çözüm üretilir.
Online işitme testimize ulaşmak ve işitme testi randevu işlemlerinizi başlatmak için buraya tıklayabilirsiniz.