İşitme kaybı olan bir kişi

İşitme kaybı, her yaştan insanı etkileyebilen ve çok farklı nedenlerden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Pek çok kişi, işitme kaybı yaşadığı şüphesiyle internette araştırma yapmakta ve bu durum ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır.

İşitme kaybı, rahatsızlığın altında yatan neden erken teşhis edilmediğinde kalıcı hale gelebilir veya bir takım ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Bu yüzden, işitme kaybı yaşadığından şüphe duyan kişilerin en kısa zamanda bir uzmana başvurması gerekir.

Bu yazıda, işitme kaybı ile en çok merak edilen sorulara yanıt verilmiştir. 

Kulakta İşitme Kaybı Neden Olur?

İşitme kaybı, pek çok farklı sebepten ortaya çıkabilen, doğrudan kulakla veya kulağı etkileyen başka hastalıklarla ilişkili olabilen bir durumdur. İşitme kaybının en sık karşılaşılan nedeni yaşlılıktır.

Dış kulak ve orta kulakta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonlar ve bazı iç kulak hastalıkları da işitme kaybına neden olabilir. Ayrıca, yüksek sese maruz kalmak da bazı insanlarda geçici işitme kaybına sebep olabilir.

İşitme Kaybı Dereceleri Neyi İfade Eder?

İşitme kaybı dereceleri, kişinin duyabildiği en düşük seviyedeki seslere göre sınıflandırılır. Herhangi bir işitme sorunu olmayan kişiler, ortalama 20 desibel (dB) ve -10 dB arasındaki sesleri işitebilir.

Hafif derece işitme kaybı yaşayan kişiler 20 dB ve 40 dB arasındaki sesleri; orta derece işitme kaybı yaşayan kişiler 40 dB ve 70 dB arasındaki sesleri duyabilirler.

İleri derece işitme kaybı, yalnızca 70 dB ile 90 dB arasındaki sesleri duyabilme durumudur ve bu derecede işitme kaybı yaşayan kişilerin bir işitme cihazı kullanmadan sesleri ayırt edebilmesi beklenmez.

90 dB’den daha yüksek seviyeli seslerin işitilebildiği durum, çok ileri derece işitme kaybı olarak adlandırılır ve bu derecedeki işitme kaybını gidermek için işitme cihazları da yeterli olmayabilir.

İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

İşitme kaybının en yaygın belirtisi, konuşmaları takip etmenin daha zor hale gelmesidir. İletişim sırasında zorlanmak ve söylenenleri normalde olduğundan daha zor anlamak, işitme sorunlarının habercisi olabilir.

Kimi zaman, tinnitus (kulak çınlaması) da işitme kaybı ile birlikte ortaya çıkabilir. 

Özellikle çocuklar için, işitme kaybını tanımlamak ve ebeveynlerine anlatmak çok kolay olmaz. Böyle durumlarda, işitme sorunlarından kaynaklanan sosyal kaygılar, hastanın daha içe dönük ve asosyal davranışlar sergilemesine sebep olur.

İşitme Kaybı Tedavisi Nasıl Yapılır?

İşitme kaybı tedavisi, sorunun ortaya çıkmasına neden olan faktöre göre değişiklik gösterir.

İşitme kaybının tıbbi olarak tedavi edilebilecek bir hastalıktan kaynaklandığı durumlarda, uygun tedavi yöntemi uzmanlar tarafından belirlenir.

Örneğin, işitme kaybının nedeni bir orta kulak enfeksiyonu ise, enfeksiyon antibiyotikler ve diğer yardımcı ilaçlarla tedavi edildiğinde işitme sorunlarının da ortadan kalkması beklenir. 

İşitme kaybının kalıcı bir hale geldiği ve tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda, işitme cihazları yardımıyla işitme seviyesi eski haline getirilir.

Bazı çok ileri derece işitme kaybı vakalarında, koklear implant gibi cerrahi işlemler ile kafa içine yerleştirilen cihazlar kullanılabilir.

İşitme Kaybı Doğuştan Mıdır?

Bebeklerin işitme sorunları ile doğmasına sebep olabilecek bazı sorunlar vardır. Bunların başında, işitme kaybına neden olabilen çeşitli kalıtsal hastalıklar gelir. Ayrıca, annenin hamilelik sırasında kullandığı bazı ilaçlar da doğuştan işitme kaybına sebep olan önemli faktörler arasındadır.

Hamilelik sırasında yaşanabilecek bazı enfeksiyonların ve doğum esnasında yaşanan travmaların da işitme kaybına neden olabildiği bilinmektedir.

İşitme Kaybı İlerler Mi?

İşitme kaybı, bazı durumlarda kısa zaman içinde kendiliğinden iyileşebilen bir sorun iken, birçok vakada ilerleme kaydeder.

Özellikle iç kulakta bulunan işitme sinirlerinin hasar görmesi ile oluşan ve sensörinöral işitme kaybı olarak adlandırılan işitme kaybı türü, zaman içinde ilerler.

Bu tür işitme kaybının en yaygın nedenleri, yaşlılık ve sürekli yüksek sese maruz kalmaktır.

Enfeksiyonlar veya kulak zarında yaşanan sorunlar gibi, dış kulak ve orta kulakta ortaya çıkan işitme kayıpları, genellikle ilerleme kaydetmez ve uygun tedavinin uygulanması ile ortadan kalkar.

Kulak ve İşitme Sağlığı Nasıl Korunur?

Kulağınızı ve işitme sağlığınızı korumak için atabileceğiniz birkaç adım vardır:

  • Yüksek sese maruz kalmaktan kaçının. Eğer sürekli yüksek sese maruz kalmak zorunda olduğunuz bir işte çalışıyorsanız, kulak tıkacı veya gürültü önleyici kulaklık kullanın.
  • Müzik dinlerken veya televizyon izlerken, ses seviyesini makul bir düzeyde tutun.
  • Kulaklarınızı temiz ve kuru tutun.
  • Özellikle gürültülü bir ortamda çalışıyorsanız veya ailenizde işitme kaybı öyküsü varsa, düzenli olarak işitme testi yaptırın.

Bu adımları uygulayarak kulağınızın ve işitme sağlığınızın korunmasına yardımcı olabilir ve işitme kaybı riskini azaltabilirsiniz.

İşitme Kaybı Tamamen İyileşir Mi?

İşitme kaybının tamamen iyileşip iyileşmeyeceği, işitme kaybına neden olan faktör ile doğrudan ilişkilidir. Birçok işitme kaybı vakası, sensörinöral tip olarak adlandırılan ve orta kulaktaki çeşitli sorunlardan kaynaklanan durumlardır.

Sensörinöral işitme kaybı, genellikle orta kulakta bulunan koklea adındaki organ ile ilişkilidir. Koklea oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir ve işitme sürecinin gerçekleşmesi için çok önemli bir görevi vardır.

Kokleada bulunan tüy benzeri yapılar, birçok sebeple hasar görür ve bu durum işitme kaybına sebep olur. Bu yapıların kendini onarması veya tedavi edilmesi mümkün değildir.

İletim tipi işitme kaybı, genellikle tıbbi tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilecek sorunlardan kaynaklanır.

Bazı durumlarda, işitme kaybına neden olan sorun tedavi edilse bile, işitme kaybının tamamen giderilmesi mümkün olmayabilir. Dolayısıyla işitme kaybının iyileşip iyileşmeyeceğinin tam olarak belirlenebilmesi için kişilerin uzman doktorlara görünmeleri gerekir.

Çocuğumda İşitme Kaybı Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bir çocuğun işitme kaybı yaşadığını gösteren başlıca işaretler şu şekilde sıralanabilir:

Gecikmeli veya net olmayan konuşma: İşitme kaybı olan çocuklar, konuşma seslerini doğru şekilde üretmekte zorlanabilirler. Bu da gecikmeli veya net olmayan konuşmalara yol açabilir.

Talimatları takip etmede zorluk: İşitme kaybı olan çocuklar, özellikle gürültülü ortamlarda talimatları anlamakta ve takip etmekte zorluk çekebilir.

Sık sık tekrar edilmesini isteme: İşitme kaybı olan çocuklar, konuşmaların sık sık tekrar edilmesini isteyebilir veya konuşmaları takip etmekte zorlanabilir.

Sesi açma: İşitme kaybı olan çocuklar televizyonun veya diğer cihazların sesini gereğinden fazla açabilir.

Çocuğunuzda işitme kaybı olduğundan şüpheleniyorsanız, en kısa zamanda bir KBB uzmanına danışmanız gerekir. Erken teşhis ve tedavi, bir çocuğun dili ve bilişsel gelişimi için kritiktir.

Bebeklerde İşitme Kaybı Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde işitme kaybının teşhisi için hasta katılımı gerektirmeyen basit yöntemler kullanılır.

Genellikle, uyku halindeki bebeğin kulağına prob adı verilen bir nesne yerleştirilerek iç kulağa ses sinyalleri gönderilir ve bu seslere yanıt olarak iç kulak tarafından üretilen sinyallere bakılarak çocukta işitme kaybı olup olmadığı belirlenir.

Bazı durumlarda, doğrudan beyne gönderilen testler de uygulanabilir.

Yenidoğan Bebeklere İşitme Testi Yapılabilir Mi?

Doğumun üzerinden altı saat geçtikten sonra her bebeğe işitme testi uygulanabilir. Hastanelerde yenidoğan bebeklere işitme testi standart olarak uygulanır.

Çünkü işitme kaybının olabildiğince erken teşhis edilmesi, bebekte hem kulak sağlığı hem de genel sağlık ile ilgili oluşabilecek çeşitli sorunların tedavisi açısından oldukça önemlidir.

İşitme Cihazı İşitme Kaybını Tamamen İyileştirir Mi?

İşitme cihazları tedavi amacıyla kullanılmazlar. Bu cihazlar, işitme kaybının tıbbi yöntemlerle tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda, hastaların yaşam kalitesini yükseltmek ve işitme sorunlarını gidermek için kullanılırlar.

Günümüzde, çok hafif derece işitme kaybından çok ileri derece işitme kaybına kadar, tüm derecelerdeki işitme kayıplarını giderebilecek yeterlilikte işitme cihazları üretilmektedir.

İşitme Cihazı Kullanmak Zorunda Mıyım?

İşitme kaybının tedavi edilemediği durumlarda, özellikle orta ve ileri derece işitme kaybına sahip hastaların mutlaka işitme cihazı kullanmaları gerekir. İşitme, temel duyulardan biridir ve günlük hayatta işitilemeyen bazı sesler ciddi sorunlara sebep olabilir.

Bu yüzden, eğer doktorunuz tarafından işitme cihazı kullanmanız gerektiği söylendiyse, vakit kaybetmeden bir işitme cihazı temin etmeniz gerekmektedir. 

İşitme Cihazı Sürekli Takılı Mı Kalmalı?

İşitme cihazının sürekli takılı kalması, çevredeki sesleri daha iyi algılayabilmek açısından oldukça önemlidir.

İşitme cihazlarının kulağı tembelleştirebileceği ve işitme kaybının derecesini arttırabileceği yönündeki endişeler oldukça yersizdir. İşitme cihazları, işitme seviyesini optimum seviyede tutar ve işitme kaybının ilerlemesine sebep olmaz.

Detaylı bilgi için: İşitme Cihazı Kullanmak Kulağımı Tembelleştirir Mi?

İşitme Cihazı SGK Ödemelerinden Nasıl Faydalanılır?

İşitm cihazı alırken SGK tarafından sağlanan katkı payından faydalanmak için öncelikle sosyal güvence sahibi olmak gerekir.

Bu hakka sahip kişiler, devlet hastaneleri veya üniversite hastanelerinden aldıkları sağlık raporu ile işitme merkezlerine giderek SGK ödemesinden faydalanabilir.

SGK ödemesinden faydalanmış bir kişinin tekrar katkı payı almasını için geçmesi gereken süre beş yıldır.

DİĞER MAKALELER

Whatsapp Hattı HEMEN ARAWHATSAPP