İşitme cihazı kullananlar, işitme cihazlarını kullanırken birçok detaya dikkat etmek durumundadırlar.
İşitme cihazı alırken ve kullanırken, göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör vardır.
İşitme cihazı kullananlar, kendi işitme kaybı türü ve seviyesine uygun olarak doğru ürünü seçer ve doğru kullanım ayarlarını tercih ederlerse, işitme kaybının giderilmesi başarılı olur.
Bir uzman tarafından işitme cihazı kullanması gerektiği belirtilen kişilerin, cihazlarını donanımlı uzman kadrosuna sahip ve satış sonrası hizmet sistemi gelişmiş bir işitme merkezinden temin etmeleri, cihaz kullanımını oldukça kolaylaştırır.
Bu yazıda, işitme cihazı kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli faktörler hakkında bilgi verilmiş, bu cihazların kullanım amaçları detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Ayrıca, merak eden okurlar için, işitme cihazı nasıl takılır ve çalışır gibi sorulara cevap verilmiştir.
İşitme Cihazı Kullanım Amacı Nedir?
İşitme cihazları, işitme kaybı yaşayan kişilerin birbirinden farklı ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak üretilir.
Genel olarak, tüm işitme cihazı çeşitlerinin ortak kullanım amacı, çevredeki önemli sesleri algılayıp, amplifikatör aracılığıyla bu seslerin seviyesini yükseltmek ve iç kulağa iletmektir.
İşitme cihazı üreticileri, işitme cihazlarını farklı konularda da kullanıcılara faydalı olabilecek şekilde geliştirirler. İşitme cihazlarının bazı özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Tinnitus(kulak çınlaması) baskılama
Tinnitus, kulakta uğultu ve vızıltı gibi çeşitli sesler duyma hissi olarak tanımlanır.
Genellikle iç kulakta gerçekleşen bir sorundan kaynaklanır ve tedavi edilemez. Kulakta sürekli çınlama sesi ve kesik kesik olarak duyulabilen bu sesler, hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Pek çok işitme kaybı hastası, tinnitus rahatsızlığından da şikayetçidir. Dijital işitme cihazları, tinnitus baskılama özelliği sayesinde, bir yandan işitme kaybını giderirken, diğer yandan bu sesleri de kısmen veya tamamen baskılayabilir.
Daha fazla bilgi için: Kulak Çınlaması Tedavisinde Kesin Çözüm Var Mı?
Konuşma seslerini algılama
İşitme cihazı kullananlar, genellikle sessiz ortamlarda duyabildikleri konuşma sesini, gürültülü ortamda duyamamaktan şikayet ederler. İşitme kaybı yaşayan kişiler için, birden çok sesin aynı anda duyulduğu durumlarda sesleri algılamak zorlaşır.
Dijital işitme cihazlarını, diğer tüm ses yükseltici cihazlardan ayıran en önemli özellik, belirli sesleri algılamak amacıyla üretilmeleridir. Gelişmiş mikrofonlar sayesinde, konuşma sesini etraftaki diğer seslerden ayırt eden cihazlar, işitme konforunun artırılmasını sağlar.
Rüzgar sesi baskılama
İşitme sorunlarının ortadan kaldırılmasında, seslerin seviyesini yükseltmek kadar önemli olan bir başka özellik, rahatsızlık verici seslerin seviyesinin azaltılmasıdır.
Gelişmiş işitme cihazları, sesleri birbirinden ayırt etmekte oldukça hızlı ve başarılıdır. Bu cihazlar, rüzgar sesi gibi işitmeyi zorlaştıran sesleri algılar ve kullanıcıların kulağına ulaşmasını engeller. Özellikle kulak arkası ve kulak içi işitme cihazları gibi dış kulağa yerleştirilen cihazların bu özelliğe sahip olması önemlidir.
Daha fazla bilgi için: İşitme Cihazı Nedir? İşitme Cihazı Tarihçesi
İşitme Cihazı Nasıl Alınır?
Bir uzman tarafından, işitme kaybı yaşadığı belirlenen hastalar, eğer işitme kaybını tıbbi tedavi yöntemleriyle gidermek mümkün değilse, işitme cihazı kullanabilirler. Yanlış işitme cihazı seçimi, işitme kaybını giderme konusunda başarılı olmayabilir. Bu sebeple işitme cihazı alırken bir uzman tarafından yönlendirilmek oldukça önemlidir.
İşitme cihazı seçiminde kullanıcılara odyologlar rehberlik eder. Odyologlar, işitme kaybının derecesini öğrenmek için işitme testi yapılmasını isteyebilirler.
Böyle durumlarda, hastaların işitme merkezlerinden randevu oluşturarak, gerekli işitme testlerini yaptırmaları gerekir. İşitme kaybının türü ve derecesi belirlendikten sonra, kullanıcının kulak yapısı ve yaşam tarzı gibi faktörler göz önünde bulundurularak en uygun işitme cihazı belirlenir.
İşitme cihazı kullananlar tarafından dikkat edilmesi gereken başka bir konu, cihazın temin edildiği merkezinin satış sonrası hizmetler konusundaki yeterliliğidir.
Dijital işitme cihazları, oldukça karmaşık bir yapıya sahip elektronik cihazlardır. Rutin kontrollerin ve olası arıza durumunda tamir işlemlerinin, bu cihazlar konusunda uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.
Ülke genelinde 100’den fazla şubesiyle, Türkiye’nin en büyük işitme merkezi ağına sahip olan Duymer, satış öncesi ve satış sonrası hizmetlerini geniş uzman ekibiyle gerçekleştirmektedir. Duymer’in yetkili servis hizmeti verdiği işitme cihazı markalarının ürünlerini kullananlar, cihazlarıyla ilgili her türlü sorunun çözümü için duymer.com.tr ya da 444 35 48 üzerinden uzmanlar ile iletişime geçebilirler.
Daha fazla bilgi için: İşitme Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir
İşitme Cihazı Nasıl Çalışır?
İşitme cihazları, kulağa özel olarak tasarlanan ve uygun yöntemle kulağa takılarak çalışan cihazlardır.
Pek çok işitme cihazı, bir uzman tarafından tarif edildikten sonra, kullanıcı tarafından kolayca takılıp çıkarılabilir. Kulak arkası işitme cihazı ve kulak içi işitme cihazı kullananlar, cihazlarını kolayca takıp çıkarabilirler.
Kanal içi işitme cihazı kullananlar, işitme cihazını takıp çıkarırken ve temizlerken belli bir ölçüde el becerisine ihtiyaç duyarlar. Kemik iletimli işitme cihazları gibi bazı özel cihazlar ise, bir cerrah tarafından kafa içindeki uygun bölüme yerleştirilir.
Dijital işitme cihazlarının çalışma prensibi, cihazı oluşturan en önemli parçalar üzerinden tarif edilebilir. Bu doğrultuda işitme cihazı nasıl çalışır sorusunun cevabı, işitme cihazı parçalarının çalışma prensibi açıklanarak verilebilir:
Daha fazla bilgi için: İşitme Cihazı Tipleri: Kulak İçi ve Kulak Arkası İşitme Cihazı Karşılaştırması
Mikrofon
İşitme cihazlarının tamamında bulunan mikrofonlar, çevre seslerini alıp amplifikatöre iletmekle görevlidir. İşitme cihazlarında daha ileri teknolojik imkanlara sahip mikrofonlar kullanıldıkça, toplanan ses dalgalarının kalitesi de artar.
Dijital İşlemci
Dijital işlemci, işitme cihazı teknolojilerinin gelişmesinde en önemli role sahip olan bölümdür. Mikrofon tarafından toplanan ses dalgaları, burada dijital sinyallere dönüştürülerek amplifikatöre iletilir. Dijital işlemcide gerçekleşen frekans değişiklikleri ile, kullanıcıya ve ortama özel ayarlamalar yapılır ve cihazların performansı en üst seviyeye ulaşır.
Amplifikatör
Amplifikatörler, işlemciden gelen sinyallerin seviyesini arttırarak hoparlöre iletir. Kulak içi ve kanal içi işitme cihazı çeşitlerinin daha ufak boyutlarda üretilebilmesi, amplifikatörlerin daha küçük boyutlarda üretilebilmesi ile mümkün olmuştur.
Güç Kaynağı
Güç kaynağı, işitme cihazlarına enerji sağlayan bölümdür. Daha büyük cihazlarda, güç kaynağına ayrılan bölüm de büyüdüğü için daha uzun pil ömrü sağlanabilir. Son yıllarda, özellikle kulak arkası işitme cihazları arasında, şarj edilebilir olanlar da yaygınlaşmaya başlamıştır.
Daha fazla bilgi için: İşitme Cihazları Nasıl Çalışır?