Çocuklar için işitme; dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyallik ve akademik başarı için oldukça önemlidir. İşitme kaybı varlığında en başta dil gelişimi etkilenir.
İşitme kaybının derecesi, tipi, başlangıç zamanı, müdahale yaşı gibi birçok faktör dil gelişimini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle erken müdahale ve rehabilitasyon dil gelişimi için anahtar rol oynamaktadır.
İlk 3 ayda işitme kaybının tanılanması, ilk 6 ayda ise cihazlandırılması ve işitsel rehabilitasyon önem taşımaktadır.
Ülkemizde yapılan yenidoğan işitme taramaları sayesinde işitme kaybının erken tanılanması hedeflenmiştir.
Bebek ve çocuklarda hafif derecede bir işitme kaybı olsa dahi dil gelişimi olumsuz etkilenmektedir.
Bebeğinizde ses kaynağına yönelim olmaması, 6. aydan sonra ses kaynağına yönelmemesi durumunda, çocuklarda ise konuşamama veya konuşma gecikmesi, seslere tepki vermemesi, televizyonun sesini fazla açması gibi durumlarda mutlaka doktora başvurunuz.
Bebeklerde İşitme Cihazı Kullanımı
Kalıcı bir işitme kaybı tespit edildiği durumda vakit kaybetmeden işitme cihazı kullanımına başlanmalıdır.
İşitme cihazları, işitme kaybını tedavi etmez fakat seslerin beyne iletimini sağlayarak işitme kaybının olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedefler.
İşitme cihazları yerleşim yerlerine göre temelde kulak arkası ve kulak içi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Bebek ve çocuk hastalarda, pediatrik uyumlu, kilitlenebilir pil kapağına sahip, kulak kalıbı ile uygulama yapılan kulak arkası işitme cihazları tercih edilmektedir. Bebek ve çocuklarda fiziksel gelişim daha hızlı olduğu için büyümeye bağlı olarak kulak kanalının hacmi de genişleyecektir.
Bu nedenle yumuşak materyalden yapılmış kulak kalıbı kullanılıp, kullanılan kalıbın ilk 6 aya kadar ayda bir defa değiştirilmesi gerekir.
İşitme cihazı kullanmaya başladıktan sonra sesleri kaçırmaması ve dil gelişimi için düzenli kullanım çok önemlidir.
Bebek uyanık olduğu sürece duş alma gibi aktiviteler dışında cihazı sürekli olarak kullanmalıdır.
İşitme cihazının pili bittiğinde hiç ses gitmeyeceği için ebeveyn tarafından belirli aralıklarla pillerin kontrol edilmesi gerekir. Alışma sürecinde bebekler, işitme cihazını sürekli çıkartma eğilimi gösterebilirler, bu durumda ipli çocuk askılığı gibi aparatlardan faydalanılabilir.
Bebekler, şikayetlerini dile getiremedikleri için ebeveynlere bu konuda büyük bir sorumluluk düşmekte. İşitme cihazının düzenli temizliği ve kontrollerinin yapılması gerekir.
Ek olarak çocuğun dil gelişimi açısından cihazın düzenli kullanımı ve rehabilitasyon ile birlikte ailelerin çocukla bolca vakit geçirip, iletişim kurması oldukça önemlidir.